terug naar alle blogs

19 november, 2020

Aangepast aan hardlopen

In het begin gniffelde ik om de breedgeschouderde jongens in strakke shirts die me, zonder hun torso te bewegen, voorbij liepen in het park. Of om de hockeymeiden die hun rondje liepen in sportrokjes met een koptelefoon op. De corona-uitbraak heeft een nieuwe stroom mensen aan het hardlopen gezet, dat is duidelijk. Zelfs mijn voetballende broertje belandde op Strava om zijn hardloopsessies te delen. 

Wat leuk om te zien dat hardlopen nóg populairder is geworden! En het mooie is: het merendeel van de nieuwelingen is van plan te blijven lopen na de coronacrisis. Vandaag een post over sterke weefsels opbouwen. Speciaal voor de newbies.

Je bent als beginner niet meteen uitgerust om veel kilometers te overbruggen. ‘We gaan ervan uit dat bij beginnende hardlopers de pees en spier binnen drie maanden zijn aangepast’, vertelde Benedicte Vanwanseele toen ik haar sprak voor mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen.

Aan de KU Leuven doet zij onderzoek naar weefsels van beginnende lopers tijdens een start-to-run-programma. Ze meet bijvoorbeeld of de achillespees dikker wordt en stijver, en of de botomvang en -dichtheid toenemen. Spieren blijken de snelste aanpassers. Bot heeft iets langer nodig om in vorm te komen.

Je conditie gaat een stuk sneller vooruit dan spieren, gewrichten en pezen zich kunnen aanpassen, legde Vanwanseele uit. Als beginnend hardloper ben je na drie maanden trainen niet zo goed aangepast aan hardlopen dat je je voor een halve marathon kan inschrijven. ‘Als iemand vanaf nul begint, gaan we ervan uit dat je na drie maanden een half uur continu kan lopen, zo’n vijf kilometer. Voor langere afstanden is meer adaptatie nodig.’ 

Nog iets om rekening mee te houden: sterke weefsels opbouwen duurt dubbel zo lang duurt als het afbouwen. ‘Als je drie maanden traint en dan stopt, zijn de pezen en spieren na anderhalve maand weer op het beginniveau.’ Heb je lange tijd vrij gehad van hardlopen en wil je weer beginnen? Geef je spieren en gewrichten dan rustig de tijd om weer te wennen aan de belasting.

Credit afbeelding: Flickr.com via Sebastiaan ter Burg, CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023

  • 3 maart, 2023

  • 20 februari, 2023

  • 6 februari, 2023

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023