Alles wat je wilt weten over hardlopen |

Mariska van Sprundel

Wat is er waar van alles dat hardlopers denken te weten?

De hardloopwereld staat bol van de overgeleverde wijsheden over schoenen, voeding, blessures en gezondheid. Goede schoenen zouden pijntjes voorkomen en marathons zijn ongezond voor het hart. Maar wat is feit en wat is fictie?

Koop via Libris

“Het fascinerende van dit boek is dat je leest over werkelijk alles rond het hardlopen dat ooit wetenschappelijk onderzocht is, maar nog fascinerender vind ik dat blijkt dat je gewoon zelf moet gaan lopen om uit te vinden wat voor jou waar is.”

– Dolf Jansen

Feit of fictie?

Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen te ontrafelen. In Alles wat je wilt weten over hardlopen onderzoekt ze de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen uit de sportwetenschap.

Haar persoonlijke zoektocht leidt langs internationale universiteiten, bewegingslabs, hardloopwinkels en DNA-tests. Haar bevindingen leiden tot inzichten waar elke beginneling of gevorderde loper mee uit de voeten kan.

In de uitgebreide en geactualiseerde editie gaat Mariska uitgebreid in op herstelstrategieën, zijn de nieuwste inzichten rond schoenen verwerkt en neemt ze technologie om overbelasting te meten onder de loep.

“Mariska van Sprundel hield alle loperswaarheden nu eens goed tegen het licht. Wat is er waar van alles wat lopers denken te weten? Met wetenschappers en experts zocht ze het uit. Een ontzettend leerzaam boek voor elke loper.

– Olivier Heimel

“Al ben ik geen enorme hardloper, vond het boek erg leuk en leerzaam om te lezen. Helder en toegankelijk. Aanrader voor iedere renner en ideaal cadeau!”

– Marjolein Meulensteen

“Wat mij opviel was de toegankelijke schrijfstijl van Van Sprundel. Dat maakt het boek extra makkelijk om te lezen. Leuk om cadeau te geven, maar vooral ook voor jezelf.”

– Brigitte Koehler

Spreker

Inspirerende verhalen over hardlopen

Wil je een goed verhaal over de wetenschap achter veelgehoorde loopwijsheden? Vraag me als spreker voor je bijeenkomst.

Voor publiek met liefde voor lopen.

De Atletiekunie, lokale atletiekverenigingen en fysiotherapiepraktijken gingen je voor.

Lezing

Hardloopwijsheden

Een lezing van 1 uur over feiten en fictie van hardlopen. Gebaseerd op mijn boek. Interactief en geschikt voor een breed publiek.

Workshop

Hoe begeleid je een beginnende hardloper

Een workshop van 1,5 uur voor gezondheidsprofessionals die meer willen leren over training, voeding en motivatie bij beginnende hardlopers.

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Over Mariska van Sprundel

Ik ben gefascineerd door alles wat mensen beweegt, in letterlijke en figuurlijke zin. Mijn doel is om dieper te doorgronden hoe de wereld en haar bewoners in elkaar zitten. Daarom schrijf ik verhalen, over wetenschap en hardlopen.

Van grote maatschappelijke problemen als klimaatverandering tot alledaagse kwesties. Ik verdiep me in de wereld en de mens. Met een bachelor in biologie, een onderzoeksmaster in biomedische wetenschappen, weet ik waar ik het over heb. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in wetenschapscommunicatie.

Mijn artikelen staan o.a. op NEMO Kennislink, in Trouw, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, KIJK, Runner’s World en Women’s Health.

“Mariska is erg prettig en professioneel om mee te werken. Dankzij haar biomedische journalistieke achtergrond weet ze waar ze het over heeft, weet ze dat goed te verwoorden. En dan is ze ook nog eens erg aardig!”

– Inge van der Bijl, redacteur bij Amsterdam University Press

Blog over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

Naar de blogs

Wil jij ook een goed verhaal?

Dan kom ik bij jullie spreken over hardlopen, of schrijf ik een goed verhaal. Stuur me een appje of e-mail.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief