terug naar alle blogs

9 september, 2016

CrossFitters opgelet: pak die rust

CrossFit is superhip. De nieuwste fitnessrage. Een gevarieerde, intensieve work-out waar  pull-ups, kettle bells en touwklimmen aan te pas komen. Een combinatie van cardiovasculaire en krachttraining. Het idee is dat je met zo’n gevarieerde training in kortere tijd fit wordt. En dat de resultaten zijn terug te zien in alle spieren van het lichaam.

Niet iedereen is overwegend enthousiast. Er zijn critici die deze manier van fitness controversieel vinden, omdat de nadruk ligt op de resultaten en niet op de techniek. Een training is er vaak op gericht verschillende oefeningen zo snel mogelijk achter elkaar uit te voeren zonder hersteltijd tussendoor. De seconden tikken door, snel, snel, snel. Niks mis mee je te laten afbeulen in de sportschool, maar deze aanpak klinkt vrij blessuregevoelig. Als opperhoofd blessures leek het mij wijs er bij uit de buurt te blijven.  

Braziliaanse onderzoekers die benieuwd waren naar de balans tussen training en herstel bij CrossFit publiceerden deze zomer een studie in Frontiers in Physiology. Er was al wat bekend over intensieve inspanning op opeenvolgende dagen: dat zou witte bloedcellen vernielen of beschadigen (witte bloedcellen zijn de werkpaarden van het afweersysteem).   

Intensieve inspanning op opeenvolgende dagen zou witte bloedcellen vernielen of beschadigen.

Wat ze deden: een groepje ervaren CrossFitters (negen mannen) mocht twee dagen achter elkaar losgaan op een programma met onder andere planken, roeien, burpees en opdrukken. Ze moesten de series oefeningen zo snel mogelijk doen, maar kregen hersteltijd tussen de oefeningen door. Voor en na de workout werd bloed afgenomen.

De resultaten waren niet bijzonder verrassend. De workouts brachten de hoeveelheid cytokines omlaag, eiwitten gemaakt door witte bloedcellen die ontstekingsremmend werken. Met andere woorden: de trainingen lijken het afweersysteem te onderdrukten. Wel verrassend was dat spierkracht niet te lijden had onder twee opeenvolgende trainingen.

Het advies van de onderzoekers voor CrossFitters ligt voor de hand. Niet meer dan twee dagen achter elkaar een intensieve sessie. Je wil het afweersysteem niet teveel verstoren. Nog beter is om na een heftige dag een minder intensieve workout in te plannen. Zeker wie pas ziek is geweest doet er goed aan die rust te pakken, het afweersysteem is dan sowieso nog niet de oude. Waar het allemaal op neerkomt is dat CrossFitters eigenlijk net als alle andere sporters zijn: mensen die rust nodig hebben na intensieve training. Duh. 

Bron:

Ramires A. Tibana e.a., Two Consecutive Days of Crossfit Training Affects Pro and Anti-inflammatory Cytokines and Osteoprotegerin without Impairments in Muscle Power. Front. Physiol., 28 June 2016. http://dx.doi.org/10.3389/fphys.2016.00260

Afbeelding: Flickr/CrossFit Fever Games via CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023

  • 3 maart, 2023

  • 20 februari, 2023

  • 6 februari, 2023

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023