terug naar alle blogs

14 januari, 2021

Darmklachten tijdens het lopen? Probeer dit eens

Wie weet ken je het verhaal van topatleet Paula Radcliffe wel, of van onze eigen Nederlandse marathonloper Cor Vriend. Beide atleten kregen tijdens een marathon zo’n overweldigende last van hun darmen dat ze niet anders konden dan zichzelf ontlasten. Radcliffe zat naast het parcours op haar hurken, Vriend gebruikte zijn hand om al rennend zijn drol weg te gooien. Helden! Ze deden wat ze moesten doen om in de race te blijven.

Veel hardlopers weten hoe het is om krom te liggen van de buikpijn, speurend naar een bosje. Ik heb het drie keer meegemaakt en was gelukkig drie keer op tijd bij een toilet om dat bosje te ontlopen. Hoe ga je darmklachten tegen?

Gisteren volgde ik een webinar van sportdiëtist Brenda Frunt van de Voedingsacademie. Zij zoomde in op de werking van onze darmen en de miljarden bacteriën die daar leven. Je energie kun je maar één keer uitgeven, begon ze haar verhaal. Als je lang of intensief hardloopt, dan heeft je spijsvertering even niet de hoogste prioriteit. De spieren moeten genoeg bloed krijgen om te blijven draaien, dat gaat voor. Doe je niks aan.

Wat je wél kunt doen, is je darmen een beetje helpen. Met voeding. “Bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat je darmwand licht ontstoken raakt, wat de kans op een tocht naar de bosjes groter maakt”, legde Brenda uit. Alcohol is er zo eentje, en suiker.

Ze noemde nog een aantal voedingsstoffen die de darmwand kunnen irriteren, waar de één beter tegen kan dan de ander. Saponines bijvoorbeeld, de zeepachtige stoffen die peulvruchten bedekken en een schuimlaag vormen als je ze kookt. Niet iedereen heeft er last van, maar als je vaak darmklachten hebt? Kapotkoken die hap en het schuim eraf halen.

Dan heb je ook nog gluten (een groep eiwitten in o.a. tarwe) en lactose (een suiker in melkproducten) die darmproblemen bij sommige mensen kunnen verergeren.

Brenda’s tip? Kijk eerst eens naar je ontlasting. Poep je één tot drie keer per dag een sigaar, dan functioneert die darmwand prima. Heb je vaak diarree of ga je weinig naar het toilet, dan hebben je darmen wat hulp nodig. “Test bijvoorbeeld of een maand zonder zuivel iets verandert aan je ontlasting.”

O ja, en eet altijd volop groente. Liefst meer dan de aanbevolen 250 gram. Vergeet daarbij niet de wortels, bieten en andere groenten die een ronde vezelstructuur hebben als je ze doorsnijdt. Volop cellulose. Een vezel waar je gunstige darmbacteriën heel goed op gaan.

Credit afbeelding: Flickr.com via Andrew Gustar, CC BY-ND 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023