terug naar alle blogs

6 mei, 2021

De kijk van een ultraloper op zaaien en oogsten

Je kan je weer inschrijven voor een race! Op 16 mei mogen vijfduizend recreatieve lopers meedoen aan een wedstrijd op vliegveld Twente, in het kader van een Fieldlab-evenement. Whohoo! Veel van ons kunnen niet wachten om weer te racen.

Zelf hoop ik vooral op groen licht om weer naar het buitenland te mogen. Er staat deze zomer namelijk iets heel gaafs op de planning: een 9-daagse trailrunreis door de Italiaanse Alpen! Of het door kan gaan is onzeker, maar de voorpret is er niet minder om (paklijst afwerken, trails lopen, hoogtemeters oefenen).

Voor nog wat extra opwinding las ik het boek Sky Runner van de Zweedse professioneel ultraloper Emelie Forsberg. Het zijn vooral de jaloersmakende beelden van buitengewoon mooie landschappen die dit boek de moeite waard maken. Haar kijk op zaaien en oogsten vond ik ook een mooie.

Emelie is namelijk niet alleen iemand die ziek veel kilometers in de bergen loopt. Ze heeft ook groene vingers. Haar lievelingswoord is ‘cultivatie’. Bij cultiveren denkt ze aan de groenten en kruiden in haar tuin, maar dat niet alleen. ‘Kweken’ is een metafoor voor zo veel meer, ook voor trainen met als doel zo goed mogelijk te worden in de sport waar je van houdt.

Of je nou planten kweekt of uithoudingsvermogen, die twee hebben gemeenschappelijke kenmerken, volgens Emelie: geduld en toewijding. Je continu bekommeren om wat je hebt gezaaid. ‘Want als je een paar weken of maanden mist, dan heb je een hoop werk in te halen. De oogst kan dan kleiner zijn, of misschien wel mislukt’, aldus de Zweedse ultraloper.

Dit zijn natuurlijk de woorden van een topsporter die 24/7 bezig is met presteren. Ik vond het desondanks een mooie boodschap: dingen hebben de tijd nodig om te groeien.

Het is niet altijd makkelijk om geduld op te brengen, dat heb ik zelf ook ervaren. Twee jaar geleden ben ik rustiger gaan trainen om eindelijk eens verder te komen (marathon!) zonder onderbrekingen door blessures. Irritant langzaam liep ik soms. Het kostte tijd en toewijding, maar ik pluk er nu de vruchten van. Minder blessures én fors betere prestaties. Zo zie je maar weer. Zorgvuldig zaaien levert de grootste oogst. Probeer daaraan te denken als je te snel grote sprongen vooruit wil maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023