DNA herleidt illegaal ivoor naar plaats delict

Posted by on jun 19, 2015 in Biologie, DNA technologie | No Comments
DNA herleidt illegaal ivoor naar plaats delict

Stropers doden vooral olifanten in twee specifieke Afrikaanse gebieden

Bijna alle illegale ivoor komt van dezelfde bron. Er zijn maar twee gebieden waar de afgelopen tien jaar op grote schaal olifanten gestroopt werden voor hun slagtanden. Beide liggen in Afrika. Bioloog Samuel Wasser en zijn collega’s van de universiteit van Washington identificeerden deze ‘hotspots’ aan de hand van DNA uit in beslag genomen ivoor.

Het lab van Wasser krijgt regelmatig in beslag genomen ivoor binnen. Het gaat om grote hoeveelheden slagtanden, het land uit gesmokkeld door misdaadkartels. Het team onderwerpt die aan forensisch DNA-onderzoek om te achterhalen waar de eigenaar van de slagtanden woonden voor ze werden afgeslacht.

Eerder al legden ze een database aan met de genetische vingerafdruk van verschillende olifantenpopulaties op het Afrikaanse continent. Er leven zowel savanne- als bosolifanten, waarvan ze haren en drollen verzamelden om het DNA in kaart te kunnen brengen. Vervolgens haalden ze DNA uit het gesmokkelde ivoor, om dat te matchen aan de locatie waar olifanten leven met dit DNA-profiel.

In de huidige studie nam het team 28 grote ivoorpartijen onder de loep. Wat blijkt? Er zijn slechts twee gebieden waar bijna al het ivoor, onderschept tussen 2006 en 2014, vandaan komt, rapporteren ze in Science. Dat van de savanneolifanten komt voornamelijk uit Zuidoost-Tanzania en het daaraan grenzende Noord-Mozambique. Het ivoor van de bosolifanten komt uit het beschermde Tridom-gebied, dat delen van Gabon, Congo, Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek omvat.

De hotspots lijken zich sinds 2006 te hebben verplaatst. In de jaren daarvoor kwam het meeste ivoor van bosolifanten uit de Democratische Republiek Congo en van de savanneolifanten uit Zambia. Maar geen van de onderzochte slagtanden kwam nog uit die gebieden.

Door de toenemende stroperij raken olifanten in het wild langzamerhand met uitsterven bedreigd. Vooral de laatste jaren gaat het rap: stropers doden naar schatting 50.000 Afrikaanse olifanten per jaar. Vermoedelijk leven er nog maar 500.000 Afrikaanse olifanten in het wild. “We weten nu dat de meerderheid van de transnationale handel gericht is op twee grote gebieden, wat het mogelijk maakt de politie rond die gebieden te concentreren en zo het grootste deel van de illegale stroperij uit te schakelen”, aldus Wasser.

Dit nieuwsbericht verscheen 19 juni 2015 in Trouw

Afbeelding: Julie Larsen Maher/WCS

Leave a Reply