terug naar alle blogs

4 februari, 2021

Dobberen in ijswater

Mijn vader appte me deze week: ‘iets voor jou?’ Hij stuurde een artikel uit De Volkskrant mee, over het effect van ijsbaden op spierherstel. Ik denk dat hij bedoelde dat het iets voor mij was om over te schrijven, want ijsbaden zijn nou niet bepaald mijn cup of tea.

In dit stuk legde bewegingswetenschapper Willem-Paul Wiertz uit dat een ijsbad of koelcel je herstel niet bevordert en spierpijn niet tegengaat. Doe je na iedere training aan afkoeling? Dan gaat het je zelfs spiermassa en -kracht kosten. Als sporters in een ijskoud bad gaan zitten, komen de signaalstoffen die de aanmaak van nieuw spierweefsel stimuleren minder goed vrij. De kou zet ook een rem op de aanmaak van nieuwe spiereiwitten. Daar gaat je trainingsadaptatie.

Het artikel deed me denken aan een recent fenomeen: de run-dip-run. Je gaat een stuk hardlopen, stopt bij een meer, gracht of de zee, plonst het water in en rent nog een stukje door. Op sociale media zie je steeds vaker video’s voorbij komen van lopers die zich onderdompelen in de dichtsbijzijnde plas. Hardlopers Koen de Jong (van het boek Koud kunstje over iceman Wim Hof) en Klaas Boomsma (van het boek Brandstof voor lopers) zijn de aanjagers van deze trend.

In de warmere maanden kan ik me zo’n spetterende actie nog wel voorstellen. Afgelopen zomer nog, sprong ik met een paar loopmaatjes na een bostraining in de Kromme Rijn, om vervolgens nog een kwartiertje terug te lopen naar onze fietsen. Maar dan heb je het over een buitentemperatuur van 30 graden. Volgens de aanhangers van de run-dip-run is het juist zo lekker om kopje onder te gaan als het koud is, en het water ijskoud. Zij zeggen: in de zomer is de lol ervan af.

Voor je spierherstel hoef je het niet te doen, maar dat is ook niet wat de run-dip-runners nastreven. Je leert omgaan met stress (daar mag je dobberen in ijswater wel onder scharen) en toch rustig te blijven ademen. Je doet het voor het verkwikkende gevoel erna. De warme gloed in je lijf.Klinkt allemaal heerlijk… Maar ik wacht toch even op de volgende trend.

Credit afbeelding: Flickr via Tim J Keegan, CC BY-SA 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 9 juli, 2024

  • 24 juni, 2024

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023