Eén sneetje voldoende om tumor te krijgen

Posted by on feb 23, 2011 in Gezondheid | No Comments
Eén sneetje voldoende om tumor te krijgen

Een klein sneetje is alles wat nodig is om kankercellen aan te sporen een tumor te vormen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Californië met muizen. Maar niet ieder sneetje is een voorbode voor kanker.

Het Amerikaanse onderzoeksteam, onder leiding van Sunny Wong, onderzocht hoe kankercellen uiteindelijk een tumor worden. Ze maakten muizen met een aanleg voor kanker door een mutatie aan te brengen in de huidstamcellen. Vervolgens sneden de wetenschappers een stukje huid weg op de rug van een paar muizen, en van andere niet. Opvallend was dat de toegetakelde dieren huidtumoren kregen om het wondje heen. De resultaten verschenen 14 februari in het gerenommeerde tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Stamcellen verantwoordelijk

De link tussen lichamelijk letsel en tumorvorming lijkt misschien vreemd, maar is al eerder gelegd. Zoals bij mensen met langdurige, ontstoken oorlogswonden. Zij krijgen op die plek weleens huidtumoren. Als een ontsteking erg lang duurt, gaat het lichaam namelijk eiwitten produceren die tumorvorming aansturen. Dat één sneetje ook een tumor kan veroorzaken, was nog niet bekend.

Volgens de onderzoekers zijn in dit geval stamcellenverantwoordelijk. Stamcellen zitten in veel weefsels en organen, waaronder in je huid. Ze kunnen onbeperkt delen en in alle gespecialiseerde cellen van een orgaan overgaan. Bijvoorbeeld: als je je in je vinger snijdt, komen stamcellen meteen toegesneld om de boel te repareren. Ze zorgen dat er een nieuw stukje huid komt. Maar als huidstamcellen een kankermutatie hebben, zouden ze wel eens meer kwaad kunnen doen dan goed, denken de onderzoekers.

Slapende kankercellen

De huidstamcellen met een kankermutatie kunnen eigenlijk voorgesteld worden als ‘slapende kankercellen’. Dat betekent dat de mutante stamcellen in het lichaam kunnen zitten zonder kanker te veroorzaken. Ze liggen rustig te wachten. Totdat ze wakker worden geschud. Dat kan bijvoorbeeld door UV-straling. Nu dus ook door alleen een sneetje, volgens de onderzoekers. Hoe dat dan werkt? Zodra de dieren worden gesneden racen de mutante stamcellen naar de plek des onheils. Maar eenmaal daar aangekomen verstoren ze, omdat ze een foutje hebben, de chemische signalen tussen cellen. Deze verstoring leidt vervolgens tot tumorvorming.

Kans op kanker

Loopt iedereen die zich snijdt nu risico om een tumor te krijgen? Nee, dit onderzoek zegt alleen dat als je slapende kankercellen hebt, een sneetje de kans op een tumor vergroot. De muizen hadden al kankermutaties toen ze werden verwond. Met andere woorden, de aanleg voor tumorvorming was er al. Moedervlekken zijn een goed voorbeeld van slapende kankercellen in mensen. Ze zijn een voorbode voor kanker maar bij de meeste mensen ontstaan uit de vlekjes geen tumor.

Van belang is verder dat het onderzoek van Wong vooralsnog zonder ‘peer review’ (beoordeling van vakgenoten) is gepubliceerd. Sommige wetenschappers hebben al zo hun bedenkingen over de rol van wondheling bij de ontwikkeling van huidkanker. Zoals professor Daniel Peeper, werkzaam bij het Nederlands Kanker Instituut. “Er is geen aanleiding te denken dat een acuut wondje dat snel geneest de kans op een tumor bij de mens enorm vergroot. Bij chronische ontstekingen ligt dat waarschijnlijk anders”, aldus Peeper. Dus wees gerust, bij een sneetje hoef je je niet direct te melden bij de oncoloog.

Bron

Sunny Y. Wong e.a. Wounding mobilizes hair follicle stem cells to form tumors. Proceedings of the National Academy of Sciences, 14 februari 2011

Dit nieuwsbericht verscheen 23 februari 2011 op Kennislink

Leave a Reply