terug naar alle blogs

17 december, 2020

Een winterse tip om blessures te voorkomen

Het is bijna kerst(vakantie), dit jaar zonder mensenmassa’s die in kerstmankostuum door de straten denderen tijdens een Santa Run. NN Running Day organiseert aankomend weekend wél de virtuele Christmas Edition, mocht je je aangetrokken voelen tot een race met rinkelende bellen en kersthits.

Vandaag deel ik een winterse tip. Het is echt zo’n tip die je zelf ook wel had kunnen bedenken, maar soms moet je het iemand anders horen zeggen.

“Bbbrrr, het was koud en miezerig”, schreef ik vorige week in TrainingPeaks, het online coachingsplatform waarop mijn schema staat. Na elke training laat ik mijn trainer weten hoe het ging door een berichtje achter te laten.

“Je draagt toch wel een lange tight en een overbroek he?!” , reageerde hij. “Dat maakt echt uit voor de spierontspanning.”  

O.

Twee broeken aan? Ik vond het wat overdreven. Is een dubbele broek weer niet te warm? Loopt het niet veel te log? Zeg ‘overbroek’ en ik denk traagheid. Ik stond op het punt de opmerking van mijn trainer te negeren, tot ik dacht aan mijn pijntjes en het feit dat je sneller geblesseerd raakt als koud is. Misschien zit er toch wat in.

“Kou verhoogt absoluut het risico op blessures”, had sportarts Mirjam Steunebrink pas gezegd op Hardlopen.nl. “Onder koude omstandigheden duurt het veel langer voor het lichaam lekker soepel draait. Ik verbaas me er altijd weer over dat sommige lopers zelfs bij temperaturen onder het vriespunt en harde oostenwind nog in korte broek naar buiten gaan.” 

Je spieren worden stijver en meer gespannen zodra je in de winter naar buiten stapt. Denk eens aan hoe je je schouders krampachtig optrekt om jezelf te beschermen tegen de kou. Helemaal verstijfd. Gespannen spieren functioneren minder goed. Ze scheuren bijvoorbeeld sneller als ze een stuk kouder worden dan je lichaamstemperatuur (37 graden), in ieder geval bij ratten.

Nee hè. Word ik echt zo iemand die in een slobberbroek over de stoep draaft? Ja dus. En weet je, het was heerlijk. Een dubbele broek bleek bij 1 graad Celsius helemaal niet te warm. Het mooiste is dat mijn hamstrings afgelopen week minder zeurden dan normaal. Ik ben om. Gaat de temperatuur richting het nulpunt, dan is het dubbele broek aan en gaan! Hoe denk jij erover? Laat het weten. 

Credit afbeelding: Flickr.com via smtfhw, publiek domein

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023