terug naar alle blogs

10 december, 2020

Eerst hardlopen dan krachttraining, niet andersom

Zo, dat is even wennen! Temperaturen van net boven nul en mistflarden die een druppeltjesnor op je bovenlip achterlaten. Brrr….In dit winterweer voelen de benen stijver dan normaal. Warmdraaien duurt langer. Een goede warming-up is nu des te belangrijker voor je een hoger tempo aanslingert.

Woensdagavond deed ik een korte duurloop. Het was koud, donker en mistig. Ik liep op een tempo van 5:55 per kilometer, maar het voelde eerder als 5:15. De reden dat mijn benen voelden als bezemstelen zat toch in iets anders: een fikse sessie bodypump aan het begin van de dag. Niet ideaal. Hoe combineer je krachttraining en hardlopen nou het beste?

In ieder geval niet door jezelf af te beulen met gewichten om vervolgens je hardloopschoenen aan te trekken. Als je spieren vermoeid zijn door een eerdere krachttraining dan giert de kwaliteit van je duurtraining achteruit. TopSport Topics schreef er onlangs een stuk over, naar aanleiding van een wetenschappelijk review in het vakblad Sports Medicine

Als duursporter kan je baat hebben bij krachttraining; met sterkere spieren kost hardlopen je minder energie. Het nadeel is dat je van zware krachttraining vermoeide spieren krijgt die de dag erna nog steeds niet fris zijn. Dat ervaar ik ook nadat ik met twintig kilo in m’n nek minutenlang heb staan squatten: de dag erna voelt traplopen als een bescheiden bergbeklimming.

Door vermoeidheid worden je spieren minder goed aangestuurd door je zenuwstelsel. Je verbruikt meer energie tijdens het lopen, en door de spierpijn loop je niet de gewenste tempo’s. Zo sloop je vakkundig de kwaliteit uit je looptraining. 

Wil je kracht en duur combineren op één dag? Dan is het advies om eerst te lopen en daarna – minstens een halve dag later – de sportschool in te duiken. Niet andersom. De onderzoekers van dat review adviseren zelfs om na een pittige krachtsessie drie dagen te wachten voor je zware intervals of een lange duurloop gaat doen. Zwemmen of fietsen in de tussentijd is een betere keuze. 

Ik deed het dus verkeerd. Maar ja, soms heb je minder controle over je planning dan je zou willen. In het covid-tijdperk waarin de sportscholen op halve capaciteit draaien is het vechten om een plek in de bodypumples. Ik wist een plek te bemachtigen op een dag waarop er ook een duurloopje gepland stond. Tja…

‘s Ochtends beukte ik er wat werkstress uit met gewichten, eind van de middag liep ik een relaxte ronde door park Voorveldse Polder. Langzamer dan bedoeld, maar daardoor niet minder fijn. Of die looptraining met vermoeide benen iets heeft toegevoegd aan mijn progressie als hardloper? Misschien niet, maar kwaliteit zit hem niet altijd en alleen in scherpe tempo’s. Genieten van je trainingen is net zo goed kwaliteit. 

Credit afbeelding: Flickr.com, via FaceMePLS, CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 9 juli, 2024

  • 24 juni, 2024

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023