terug naar alle blogs

24 juni, 2021

Geen motivatie om hard te lopen? Designers bedachten een oplossing

Zal ik gaan of niet? Iedere loper heeft weleens een momentje van motivatiegebrek, de een wat vaker dan de ander. Als je je eenmaal in je sportoutfit hebt gehesen is de twijfel weg: je gaat.

Onderzoeker Daphne Menheere bestudeerde motivatieverlies bij hardlopers, vanuit het perspectief van Industrial Design. Binnen haar promotietraject aan de Technische Universiteit Eindhoven ontwierp ze samen met studenten verschillende hulpmiddelen om lopers dat laatste zetje te geven.

Menheere zette eerste alle emoties, gedachten en barrières op een rijtje die lopers beletten om hun schoenen aan te trekken. ‘Aan de hand van die tijdlijn concludeerde ik dat de meeste huidige interventies zijn gericht op het hardlopen zelf, maar twijfelgevoelens zitten vaak nog voor dat moment’, legt ze uit op de website Sportinnovator. ‘Je denkt: zal ik gaan of niet?’

Het team kwam met de volgende innovaties om mensen te motiveren te blijven sporten:

Motiverende kleerhanger

Het ziet eruit als een doodnormale kledinghanger, maar nee. Op de hanger kun je instellen wanneer je van plan bent te gaan hardlopen. Ga je niet? Dan gaan de armen van de armen steeds verder hangen, tot je hardloopshirt eraf valt. “Daarmee proberen we het reflectiemoment te stimuleren”, zegt student Alynne de Haan, die de kleerhanger ontworp, in een nieuwsbericht van de TU/e. “Als je toch je kleren moet oprapen, waarom zou je dan niet gaan rennen? Je hebt ze toch al vast?”

Geurverspreider

Een hardloopsessie heeft een geur, en dan hoeft niet per se zweet te zijn. Denk aan de geur van vers gemaaid gras of die van een frisse regenbui, waarmee je een loopje kan associeren. De ontwerpers ontwikkelde een apparaat dat dit soort geuren verspreidt in huis. Je ruikt het en krijgt meteen zin om de deur uit te gaan is het idee.

Walvisje als sportbuddy

Heeft je loopmaatje afgezegd? Dan heb je altijd Ráya nog, een walvisje dat werkt via Google Speech. Aan Ráya vertel je je hardloopplannen en deze sportbuddy zal je daaraan herinneren. ‘Hij heeft ook een hartslag die sneller gaat als je moet gaan sporten en hij wordt ook een beetje warm’, aldus De Haan.Enkele andere innovaties die de ontwerpers bedachten om mensen te laten hardlopen vind je hier.

De objecten zijn grappig en mooi ontworpen, maar gaan ze je echt motiveren om te blijven hardlopen? De beste motivatie is toch de motivatie die van binnen komt, je intrinsieke motivatie. Lopen omdat je het leuk vindt. Op de langere termijn is plezier in je sport onmisbaar om het vol te houden, denk ik.

Zou jij gebruik maken van zo’n technisch snufje? Laat het weten. Ik zit op Twitter en Instagram. Reageren op deze post kan ook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023

  • 21 december, 2022

  • 14 december, 2022

  • 1 december, 2022

  • 17 november, 2022

  • 3 november, 2022

  • 24 oktober, 2022