Geur zwangere maki-moeder verraadt geslacht van haar baby

Posted by on apr 23, 2015 in Biologie | No Comments
Geur zwangere maki-moeder verraadt geslacht van haar baby

Wordt het een jongen of een meisje? Sommige mensen zeggen dat de vorm van de buik verklapt of een vrouw in verwachting is van een zoon of dochter. Ook haar behoefte aan zout of juist zoet voedsel zou het kunnen voorspellen. Allemaal fabeltjes. Maar bij de ringstaartmaki is het geslacht van de baby wel te voorspellen: aan de geur van de moeder.

Biologen van de Duke University (VS) ontdekten dat de maki’s als ze zwanger zijn van een jongen een andere geur afgeven dan wanneer ze een meisje dragen. ringstaartmaki’s zijn zwart-witgestreepte primaten ter grootte van een kat, die op Madagaskar leven. De beestjes produceren een karakteristieke muskuslucht bestaande uit een cocktail van feromonen en
andere chemische stoffen.

Met wattenstaafjes namen de onderzoekers monsters van de geslachtsdelen van twaalf makivrouwtjes, voor en tijdens de zwangerschap. Vervolgens analyseerden ze de chemische samenstelling van de geur. Ze vonden dat de honderden stoffen veranderen tijdens de zwangerschap. Maki’s die in verwachting zijn geven een simpelere geur af met minder geurstoffen. Ook bij mensenvrouwen en andere primatensoorten verandert de geur tijdens zwangerschap. De theorie is dat dit baby’s na de geboorte helpt om hun moeder te herkennen.

Maar opvallend genoeg varieert het geurprofiel in zwangere maki’s ook met het geslacht van hun kind, schrijven de onderzoekers in Biology Letters. Is zij in verwachting van een zoon? Dan gaan er in de geur meer stoffen verloren dan wanneer de moeder een meisje draagt. Uit eerder onderzoek was al bekend dat in de geur van ringstaartmaki’s informatie verscholen ligt over hun geslacht en vruchtbaarheid. Maar er was nog nooit bewijs gevonden, in welk dier dan ook, dat uit de geur van een zwangere moeder het geslacht van het kind is af te leiden. Het team deed nog een ontdekking. Het verlies aan geurstoffen hangt samen met veranderingen in de hormoonspiegel in het bloed van de moeder. Tijdens zwangerschap veranderen de concentraties geslachtshormonen drastisch. En daarin zijn tussen maki’s die een zoon of dochter dragen verschillen. Want meisjes en jongens beïnvloeden hun moeders hormonen anders, aldus de biologen. Zwangere maki’s geven een simpelere geur af naarmate de concentratie  geslachtshormonen in hun bloed hoger is.

Waarom de primaten minder geurstoffen maken met een zoon op komst is onbekend. “Het zou kunnen dat het aanmaken van geur energie kost die in de zwangerschap ergens anders voor nodig is”, speculeert het team. “Zeker als blijkt dat het voor het vrouwtje meer energie kost om zwanger te zijn van een jongen dan van een meisje.” Per worp krijgt de maki vaak één jong, al komen twee- en drielingen voor.

Dit nieuwsbericht verscheen op 24 februari 2015 in dagblad Trouw.

Leave a Reply