Handknijpkracht voorspelt risico op hartaanval

Posted by on mei 15, 2015 in Gezondheid | No Comments
Handknijpkracht voorspelt risico op hartaanval

Mensen met weinig kracht in hun handen hebben meer risico op een hartaanval of beroerte. Hoe sterk je grip is, blijkt zelfs een betere voorspeller dan een hoge bloeddruk, schrijft een internationaal onderzoeksteam in het medisch vakblad The Lancet.

Sterke, goed functionerende spieren zijn belangrijk om gezond te blijven. Met verzwakte spieren heb je onder andere meer kans om dood te gaan aan hart- en vaatziekten. Hoe dat precies zit, is onduidelijk, maar het verband kwam al uit meerdere studies naar voren. De vraag was nu: kan handknijpkracht voorspellen of iemand gevaar loopt om vroegtijdig te sterven?

Om daarachter te komen was een grote studie nodig. De onderzoekers volgden bijna 140.000 willekeurige mensen uit 17 economisch en cultureel verschillende landen. Voor de start vulden de deelnemers een vragenlijst in over hun opleidingsniveau, dagelijkse beweging, dieet en risicofactoren voor hart- en vaatziekten (zoals een hoge bloeddruk). Vervolgens moesten ze zo hard mogelijk in een handknijpkrachtmeter knijpen. Het cijfer dat op het apparaat verschijnt geeft een goede inschatting van de spierkracht en de spiermassa in het lichaam.

Degenen met de sterkste grip waren jonge, hoogopgeleide mannen die veel bewegen en veel eiwitten eten. De zwakste grip kwam, zoals verwacht, van mensen die al een hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hadden. Het team hield vier jaar lang bij wie waar aan overleed. Die informatie koppelden ze aan de handknijpkracht. Wat bleek? Hoe zwakker de knijpkracht, hoe groter de kans om vroeg dood te gaan. Ook de kans op een hartaanval of beroerte neemt toe. Dit verband bleef in alle landen overeind, ook nadat de resultaten gecorrigeerd waren voor zaken die de sterfte beïnvloeden, zoals opleidingsniveau en beweging.

Het meten van de handknijpkracht is erg simpel, maar is toch een krachtige voorspeller voor naderend onheil. Het zou voor artsen een makkelijke test kunnen zijn om iemands risico op overlijden en hart- en vaatziekten in te schatten, opperen de onderzoekers. Is het voor patiënten met een zwakke grip dan ook de moeite waard hun spierkracht te verbeteren? Dat is de nieuwe vraag. Of je daarmee vroegtijdig overlijden ontloopt, zal meer onderzoek moeten uitwijzen.

Dit nieuwsbericht verscheen 15 mei 2015 in dagblad Trouw.

Afbeelding: James Heilman, via Wikimedia Commons.

Leave a Reply