terug naar alle blogs

27 mei, 2021

Hardlopen gaat over meer dan een gezond lichaam

Als lezer van deze blog ben jij je er vast van bewust dat lichaamsbeweging goed voor je is. Volgens cardioloog Janneke Wittekoek is beweging zelfs het beste medicijn voor je hart. In haar nieuwe boek Hart & Lopen, bewegen als medicijn noemt ze bewegingsarmoede een nieuwe pandemie.

Door de coronacrisis is lichaamsbeweging, als onderdeel van een gezonde leefstijl, weer extra in de schijnwerpers komen te staan. We worden van alle kanten aangemoedigd om in beweging te komen. Wittekoek schrijft haar patiënten dan ook met regelmaat hardlooprecepten voor.

Lekker hardlopen om gezond te blijven! Niks mis mee, maar de waarde van sport zit natuurlijk niet alleen in een kleinere kans op ziektes. Er zit zoveel meer betekenis aan: trots, ontspanning, verbondenheid, geluk.

Die waarden lijken we soms uit het oog te verliezen, nu gezondheid een doel op zich is geworden in onze samenleving. Een gezond lijf vinden we het grootste goed. Maar heb je ook een fijn leven als je bloedwaarden, gewicht en al die andere medische cijfertjes optimaal zijn?

RIVM-onderzoeker en hoogleraar gezondheidseconomie Johan Polder betoogt in het boek De gezondheidsepidemie(uit 2011 alweer) dat onze obsessie met gezondheid op een epidemie begint te lijken. De angst die ons wordt aangejaagd als we een avondje op de bank hangen met wat lekkers…

Als corona straks achter de rug is, blijven we met twee andere ‘epidemieën’ zitten: bewegingsarmoede en obsessie met onze gezondheid. Wat nu? Zou het helpen als we de nadruk gaan leggen op sporten en bewegen voor de lol?

Voor de website NEMO Kennislink schreef ik een blogje over de waarde van hardlopen, los van de fysieke winst. Over de flow die je kan ervaren, over hoe lopen je leven kan verrijken en problemen in perspectief kan plaatsen.

Loop jij alleen voor je gezondheid of doe je het (ook) om andere redenen? Laat het weten. Ik zit op Twitter en Instagram. Reageren op deze post kan ook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023