Covid, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, is niet alleen een infectie die de longen binnendringt. Het virus kan ook in de cellen van het hart terechtkomen en daar een infectie van de hartspier veroorzaken (myocarditis). In de loop van de coronatijd ontstonden steeds meer zorgen over hartproblemen bij sporters door corona. Wanneer is het oppassen geblazen? Voor de herziene versie van Alles wat je wilt weten over hardlopen sprak ik erover met sportcardioloog Harald Jørstad van Amsterdam UMC.
Hardlopen na corona
‘Van andere hartontstekingen die veroorzaakt worden door een virus, weten we dat sporten de schade kan verergeren’, zegt Jørstad: De kennis daarover komt met name uit onderzoek met muizen. De hoeveelheid virus in het hart stijgt fors als muizen met een hartontsteking een uur per dag intensief moeten zwemmen.
‘Sporten geeft het virus de kans zich sneller te nestelen en verspreiden door het hart. Er ontstaan meer littekens, harten worden groter, gaan slechter pompen, ontwikkelen ritmestoornissen. Deze muizen gaan eerder dood.’
Ook al gaat het hier om muizen en niet om mensen, het signaal is overduidelijk dat sporten met een ontstoken hart onverstandig is. Normaal gesproken heb je het echt wel door als je hart ontstoken is, door symptomen als kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Het verraderlijke bij corona is volgens Jørstad dat sommige mensen niks voelen van een myocarditis.
Onderzoek bij topsporters
Om het risico in kaart te brengen, zijn hij en zijn collega’s een onderzoek gestart, onder vijfentachtig topsporters die corona hebben gehad. De fietsers, waterpoloërs en voetballers worden vijf jaar gevolgd, onder andere met MRI-scans. Met de schade en klachten aan hun hart lijkt het alleszins mee te vallen. Bij een kleine vijf procent was er op de MRI-scan hartschade te zien, waarbij het in twee gevallen om een ontsteking ging. In een review van de literatuur kwam ongeveer hetzelfde percentage naar voren: zo’n twee tot vier procent van de sporters die hersteld is van covid heeft daarna hartschade.
Het risico op myocarditis nam daarbij toe met de ernst van covid. Jørstad: ‘De langetermijneffecten kennen we nog niet goed, maar onze indruk is niet dat de problemen gigantisch zijn. Sommige mensen liggen er door een hartontsteking langer uit dan anderen, maar gelukkig is onze ervaring dat bijna elke topsporter na covid zijn sport weer kan oppakken.’
Gemiddeld duurt het drie tot zes maanden om te herstellen van een hartontsteking, al zijn er ook gevallen bij wie het een jaar duurt. In die periode is intensief sporten een no-go. ‘Heb je corona gehad en ben je helemaal klachtenvrij , dan denken we dat je weer veilig kan sporten’, aldus de Amsterdamse sportcardioloog.
Hoe vaak een hartontsteking na corona voorkomt bij niet-sporters is niet bekend; die data moeten nog komen. ‘Maar als je weet dat topsporters die twintig uur per week trainen weer veilig kunnen sporten na corona, dan is drie uurtjes hardlopen per week hoogstwaarschijnlijk ook geen probleem.’
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper
Mariska van Sprundel
Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.