terug naar alle blogs

14 augustus, 2020

Hardlopen op megadikke zolen: minder blessures?

Sinds een jaar of tien zijn fabrikanten weer méér materiaal gaan toevoegen aan de zolen van hun hardloopschoenen, met het idee om de klap tussen voet en ondergrond beter te dempen. Rond 2010 kwamen de eerste exemplaren op de markt en ze slaan aan. ‘Het loopt supercomfortabel,’ zei een loopmaatje van me. Zij traint sinds kort op schoenen met plateauzolen van het Franse merk Hoka One One. Met bijna 4,5 centimeter schuim onder de hak en 3,5 centimeter onder voorvoet is ze nu bijna even lang als ik. Krijgt ze er ook minder blessures van? 

Onderzoeksresultaten naar het blessurerisico beginnen nog maar net binnen te druppelen. Fysiotherapeut Christine Pollard van de Oregon State University is iemand die zich erin verdiept. Twee jaar terug deed ze een studie met vijftien vrouwelijke recreanten die twee testsessies van vijf kilometer op de loopband liepen. Zowel voor en na de 5K liepen de vrouwen over een korte runway met krachtplaat, om hun loopstijl door te lichten in 3D. De eerste sessie liepen ze op Hoka’s, een week later liepen ze op neutrale schoenen van New Balance, of andersom.

Wat bleek? De vrouwen kwamen op Hoka’s harder neer dan op neutrale schoenen droegen, zowel voor als na de 5K-testloop. Precies wat je niét verwacht als je landt op luchtkussens. In dat harde landen zien deskundigen een gevaar voor je schenen, in de vorm van stressfracturen (vermoeidheidsbreukjes). 

Misschien is het gewoon even wennen en ga je na een tijdje wel degelijk zachter landen op MAX-schoenen, dacht Pollard. Ze herhaalde haar studie, met dit keer zes weken tussen de voor- en nameting. Haar verwachting kwam niet uit. Na zes weken trainen liepen de deelnemers (allemaal haklanders) nog steeds hetzelfde op de Hoka’s als in het begin: met een kracht op het been die groter was dan op neutrale schoenen.

‘We vermoeden dat de grote hoeveelheid dempend materiaal in de middenzool ertoe leidt dat hardlopers meer op de schoen vertrouwen dan op hun eigen interne structuren (zoals spieren en gewrichten) om de krachten te verzwakken’, lichtte Pollard toe in een persbericht. 

Zoals meestal in de wetenschap vindt niet iedereen hetzelfde. Andere onderzoeksgroepen rapporteren juist dat het krachtenspel op de benen gelijk blijft als lopers overstappen van neutrale naar maximalistische schoenen.

Tja, wat is het nou? En waar hoop je op? Als een dikke dempende zool niks verandert aan jouw manier van bewegen, dan heeft het waarschijnlijk geen zin om te switchen bij een blessure. Morrelt een schoen wel met je biomechanica? Dan is het de vraag of je blessurerisico ervan omhoog of omlaag gaat. Ingewikkeld allemaal.

Veel experts denken dat bij maximalistische schoenen dezelfde vlieger opgaat als bij minimalistische: niet minder blessures dan op neutrale schoenen, maar een ander type blessure. ‘Waarschijnlijk brengen we het aantal blessures niet naar beneden met verschillende typen schoenen, we kiezen alleen andere blessures,’ zoals de Amerikaanse hoogleraar in de fysiotherapie Richard Willy in 2019 zei tegen Runner’s Worldals reactie op de studies van Pollard.

Overweeg je om plateauzolen een kans te geven? Vergeet dan niet dat ze zwaarder zijn. Een paar weegt al snel een halve kilo. Loop je normaal op een paar schoenen dat driehonderd gram weegt, dan voelt het gewicht misschien als een blok aan je been.

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar lichtgewicht schoenen met een bescheiden laag dempend materiaal en een zool die onder de hak een klein beetje hoger is dan onder de voorvoet (kleine heel drop). Iets meer richting het minimalistische dus, al moet ik erbij zeggen dat ik dikke zolen nog nooit heb uitgeprobeerd. 

Waar loop jij het liefst op? Neutrale schoenen met een gewone middenzool? Of heb je toch liever een centimetertje meer of minder dempend materiaal onder je voeten? Laat het me weten.

Afbeelding: Flickr.com via Wonderlane, CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023