terug naar alle blogs

18 november, 2021

Hardlopen, ronde getallen, orgasmes en geheugenverlies

De Zevenheuvelenloop is gecancelled. Net als vorig jaar leek het tot op het laatste moment door te gaan, tot het toch niét doorging. We zijn weer precies waar we vorig jaar rond deze tijd ook waren. Alsof de klok dit weekend een jaar achteruit gaat, schreef De Speld lekker scherp. ‘Dit betekent dat het niet alleen zal voelen alsof we in de winter van 2020 zitten, maar dat het ook daadwerkelijk zo zal zijn.’

Lach er maar om. Nee, je hebt gelijk. We kunnen beter blijven lachen. Tijd voor wat fun facts over hardlopen uit de wetenschap.

Ronde getallen

Amerikaanse gedragswetenschappers namen de finishtijden van miljoenen hardlopers onder de loep. Het gros van de deelnemers kwam binnen rond de vier uur, maar het is niet zo dat er rond de 3.58 ongeveer evenveel mensen finishen als op 4.02. Wat je ziet gebeuren is dat de eindtijden zich ophopen net voor de hele en halve uren, dus bijvoorbeeld op 3.59 en 4.29. Ronde tijden dienen namelijk als referentiepunt, beargumenteren de onderzoekers. Het zijn punten waar je je als loper makkelijk op kan richten, en waar je de (verborgen) energie voor kan opbrengen om ze te halen. De minuten en seconden die boven die hele en halve uren uitkomen, beschouwen we als verlies; alle tijd die eronder zit is winst.

Meer orgasmes

Dertig jaar geleden zetten onderzoekers van de University of California, San Diego, zetten 78 mannen voor 9 maanden, vier keer per week, aan de bak met aerobe inspanning, waaronder joggen. Mannen uit de controlegroep gingen alleen wandelen. De deelnemers hielden een dagboekje bij, waar ze de eerste en laatste maanden van het programma in op schreven hoeveel ze bewogen, wat ze aten, of ze rookten en hoe vaak ze (zin in) seks hadden. En ja, na 9 maanden rapporteerden de joggers onder andere 26 procent meer orgasmen. Hun seksuele gedrag ging sowieso op allerlei vlakken meer omhoog dan bij de wandelaars.

Geheugenverlies

Zware inspanning is een aanslag op je expliciete geheugen, het bewuste langetermijngeheugen waarmee je je onder andere feitelijke informatie herinnert, zoals dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Na een marathon blijkt het moeilijk om opgeslagen kennis bewust weer op te roepen, zo laat een onderzoek van de Columbia University zien. Hardlopers gingen vlak na een marathon de mist in toen ze de woordjes moesten opdreunen die ze eerder hadden ingestampt. Toen ze de geheugentest een dag voor de marathon aflegde, hadden ze veel meer woorden onthouden.

Met deze weetjes ga je geen persoonlijke records lopen en voor je gezondheid doen ze ook weinig. Je hebt wel weer wat te vertellen aan je loopmaatjes.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023

  • 3 maart, 2023

  • 20 februari, 2023

  • 6 februari, 2023

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023