terug naar alle blogs

11 maart, 2021

Herstel met chocomel?

Chocolademelk heeft het in de duursportwereld geschopt tot de hersteldrank met het beste imago. Koolhydraten, eiwitten, vocht en mineralen (elektrolyten), het zit er allemaal in.

Na een half uurtje hardlopen hoef je echt niet aan de hersteldrank of -voeding te denken. Doe je een lange of intensieve training, dan liggen de zaken anders, zeker als je de dag erna wéér lang gaat trainen. In dat geval is het handig om je energievoorraad (glycogeen) snel aan te vullen, door koolhydraten te eten. Eiwitten helpen om de schade aan spiercellen te repareren. Water en elektrolyten compenseren voor al dat gezweet.

Is chocolademelk echt zo’n goede keuze?

Met een glas halfvolle Chocomel van 250 ml krijg je 8 gram eiwit, 4 gram vet, 0,27 gram zout en 29 gram suiker binnen (dat zijn ongeveer 7 suikerklontjes). Klinkt als héél véél suiker. Ik vroeg het na bij sportdiĂ«tist Janneke Pieterson van Sportkeuken, die mij begeleidde tijdens m’n marathontraining. “Door de verhouding in eiwitten en koolhydraten is chocolademelk een populaire hersteldrank geworden”, zegt ze. “Die verhouding is idealiter 1:3. In een glas van deze chocomel zit 8 gram eiwit en 29 gram suiker, dat is dus best goed. 24 gram suiker zou ideaal zijn.”

Janneke wijst er wel op dat je na een fikse training 20 gram eiwit wil binnenkrijgen. “Reken maar uit hoeveel chocolademelk je dan moet drinken…” Juist, meer dan een halve liter. In dat geval klok je achteloos 14 klontjes suiker achterover.Om snel glycogeen aan te vullen zijn snelle suikers, zoals in chocomel, beter dan de complexere koolhydraten in bijvoorbeeld een volkoren boterham, volgens Janneke. “Maar er zijn gezondere opties dan chocomel. Denk aan een halve liter halfvolle melk met een banaan en een appel. Met fruit krijg je die snelle suikers ook binnen, plus vitamines.”

Als puntje bij paaltje komt is chocolademelk vooral handig voor atleten die bijvoorbeeld meedoen aan meerdaagse evenementen. Stel je voor: je loopt dagen achter elkaar hard, hebt tussendoor kort de tijd hebt om vocht en energie aan te vullen. En de trek wil niet direct komen na je race. Als je bijna over je nek gaat bij de gedachte aan vast voedsel, is chocolademelk een uitkomst. Studies laten zien dat chocolademelk net zo goed is, of zelfs iets beter, dan andere hersteldranken met koolhydraten en eiwitten.

Laten we eerlijk wezen. Voor de meeste hardlopers is de haast niet zo groot. Een glycogeenvoorraad die wat langzamer volstroomt is geen ramp als je morgen een rustdag hebt.

Nog een nuchter advies van Janneke: “Chocolademelk is ook gewoon lekker. Als je het dan toch drinkt, doe het dan maar na de sport. ”

Tot slot een korte recap van m’n testloop van afgelopen weekend, die ik wilde lopen zonder overheersende gevoelens aan opgeven. Hoe dat ging? Ik stond wederom met een gezonde dosis angst aan de start. Maar dit keer ging het beter. Minder belemmerende gedachten aan de meters die nog voor me lagen. Meer focus op het hier en nu, op de beweging van m’n armen, het jasje van m’n haas waarop de letters van sommige woorden ontbraken. Ik ben trots op m’n tijd, maar misschien nog wel trotser op de verbetering in mentaliteit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023