terug naar alle blogs

6 januari, 2022

Het voordeel van Vaporfly’s op een heuvelachtig parcours

Sinds de introductie van de Nike Vaporfly 4% in 2017 is er geen professioneel marathonloper meer die niet op deze of verwante schoenen loopt. Tegenwoordig hebben alle schoenmerken wel een model met carbonplaat en veerkrachtig schuim.

De Vaporfly’s brengen het energieverbruik tijdens hardlopen met gemiddeld 4 procent naar beneden in vergelijking met conventionele wegwedstrijdschoenen, wezen de eerste tests op de loopband uit. Tenminste, als het parcours vlak is.

De onderzoekers die bij de eerste tests betrokken waren, onderzochten onlangs of lopers dezelfde metabolische voordelen kunnen verwachten van hun superschoenen als ze heuvelop en -af rennen.

Profijt van superschoenen

Veel marathons hebben stukken parcours die omhoog en omlaag gaan. Boston bijvoorbeeld, dat een aantal lange heuvels kent en netto 140 meter naar beneden loopt.

Je kan je voorstellen dat een schoen met zo’n dikke laag zacht schuim in de zool wellicht onvoordelig is als je heuvelop moet rennen. Alsof je op kussens omhoog probeert te komen, zoals eerste auteur Clarissa Whiting van de University of Colorado het verwoordde.

Samen met haar collega’s liet ze 16 competitieve mannelijke atleten op Vaporfly’s en conventionele raceschoenen, de Nike Streak 6, op de loopband rennen. Elke loper liep zes tests (drie keer op elke schoen) van 5 minuten op 13 km/uur. Een keer heuvelop (stijgingspercentage van 5,2 procent), heuvelaf (dalingspercentage van 5,2 procent) en vlak. De zuurstofopname en productie van koolstofdioxide werd gemeten via een masker over hun mond en neus, om daaruit de energiekosten te berekenen.

Heuvelachtig parcours

Of ze nou omhoog, omlaag of vlak liepen, de lopers bespaarden energie op de Vaporfly’s ten opzichte van de conventionele schoenen. Maar er waren verschillen. Op de vlakke loopband liepen ze gemiddeld bijna 4 procent efficiënter, net zoals in de eerste studies werd gevonden. Een energetische besparing van 4 procent betekent overigens niet dat je 4 procent sneller finisht op een marathon. In elite-lopers vertaalt die 4 procent energiebesparing zich in een 2,7 procent betere prestatie.

Liepen de lopers heuvelop of heuvelaf, dan waren ze op de Vaporfly’s bijna drie procent zuiniger uit. In vergelijking met de Nike Streak 6 leveren de Vapors in dat geval dus een minder grotere energiebesparing op. Conclusie? Op een vlak parcours heb je waarschijnlijk iets meer profijt van de ‘superschoenen’ dan op een heuvelachtige wegmarathon.

Mijn Vaporfly’s gaan in ieder geval mee naar Boston over drie maanden!

Credits afbeelding: Flickr.com, Rob Larsen, CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023

  • 21 december, 2022

  • 14 december, 2022

  • 1 december, 2022

  • 17 november, 2022

  • 3 november, 2022

  • 24 oktober, 2022