terug naar alle blogs

22 juli, 2021

Hoe ga je om met je trainingsschema op vakantie?

Het is hoogzomer en over ruim twee maanden staan de eerste najaarsmarathons op de planning. In elk marathonschema krijg je wel een keer te maken met vakanties of weekendjes weg. Zo ga ik half augustus nog een dikke week naar Denemarken (als het allemaal lukt met de coronaheisa) en eind september is de marathon van Berlijn al. Hoe ga je om met je trainingen in zo’n periode?

Twee jaar geleden, in de voorbereiding voor m’n eerste marathon, legde ik die vraag voor aan m’n trainer en m’n sportpsycholoog. Dit is wat zij erover te zeggen hadden.

Doortrainen of relaxen?

Veertien dagen niet hardlopen is uit lichamelijk oogpunt niet handig, volgens trainer en sportarts Bernard te Boekhorst. Je gewrichten worden minder soepel en je voelt sneller pijntjes als je een week niks gedaan hebt. Weken voor pampus liggen op het strand raadt hij niet aan, maar strikt aan je schema vasthouden hoeft nou ook weer niet. ‘Iemand die normaal zes keer per week traint, kan bijvoorbeeld vier keer per week gaan lopen, al is het maar een halfuur om de omgeving te verkennen,’ zegt hij erover. ‘Dat kan een welkome onderbreking zijn en zo hou je meer ruimte voor andere activiteiten.’

Of en hoeveel je gaat trainen hangt ook af van de andere dingen die je wilt doen op vakantie. Bernard: ‘Ga je twee weken wandelen, dan is dat een alternatieve training. Door dan ook nog te hardlopen loop je juist risico om over de rand te kukelen en geblesseerd te raken.’

Volgens sportpsycholoog Yannick Balk kun je vanuit mentaal opzicht beter relaxen in plaats van doortrainen in de vakantie. Even ergens anders mee bezig zijn. ‘Vooral belangrijk is dat je op vakantie het gevoel hebt dat je niks “moet”. Even loslaten en als je terugkomt weer met frisse moed ertegenaan. Je moet soms even uit de bubbel kunnen stappen.’

Profs trainen ook niet aan één stuk door. De Britse atleet Roger Bannister had twee weken vrij voor hij in 1954 als eerste loper ooit de mijl binnen vier minuten liep.

Wat doe jij op vakantie, doortrainen of relaxen? Laat het weten. Ik zit op Twitter en Instagram. Reageren op deze post kan ook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023