terug naar alle blogs

1 april, 2021

Hoe lopers zich gedragen in lockdown

Lentekriebels! Wat waren de afgelopen drie dagen heerlijk zeg. Vorige week had ik nog last van een coronadipje. Je weet wel, weinig mensen zien, nergens zin in. De dip was op slag verdwenen toen ik in korte broek door een zonovergoten Wilhelminapark huppelde tussen de krokussen en narcissen.

In onzekere tijden kan hardlopen houvast geven. Het kan altijd. Mag altijd. Zelfs in een lockdown (zolang je in Nederland woont). De pandemie heeft een hoop veranderd in de wereld, maar niet als het op hardlopen aankomt. Het overgrote merendeel van de Nederlandse lopers liep er geen kilometer minder om, zagen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam.

De onderzoekers namen het loopgedrag van recreatieve hardlopers tijdens de intelligente lockdown van vorig jaar maart onder de loep. Dat was een kleine moeite: vanuit het Erasmus MC liep er al een experiment om de effectiviteit van een online programma voor blessurepreventie te testen. Van alle 2568 deelnemers waren kenmerken als leeftijd, gewicht, trainingsroutines al bekend. Zeven weken nadat de intelligente lockdown inging kregen zij gewoon een extra vragenlijst in de mail.

Doe je nog aan intervaltraining? Loop je met een maatje of alleen? Hou je afstand van anderen? Is er iets veranderd in de frequentie, afstand en snelheid waarmee je traint? Dat soort vragen. De deelnemers moesten ook invullen of ze corona-achtige symptomen hadden gehad.

Je moet hardlopers iets nageven: de wil om de deur uit te gaan laat zich niet beteugelen door een pandemie. Zo’n 94 procent bleef tijdens die eerste lockdown trainen als altijd. Even lang, even ver, even vaak. Zo’n tien procent (253 deelnemers) had symptomen die op een coronabesmetting kunnen wijzen. Slecht tien van de 2586 mensen testten daadwerkelijk positief, vergelijkbaar met landelijke cijfers.

Onderzoek van de TU/e wees vorig jaar nog uit dat buiten hardlopen, met twee mensen of meer, misschien niet zo veilig is. Door te niezen, hoesten of zelfs ademen zweven er tot tien meter achter je minuscule druppeltjes in je slipstream, waar de loper achter je doorheen mag waden.

Volgens dit onderzoek liepen hardlopers géén groter risico op besmetting met het coronavirus. Dan hield deze groep mensen zich over het algemeen goed aan de hygiene-eisen. Bijna alle deelnemers hielden afstand van anderen tijdens hun training. Slechts een kwart was samen gaan lopen met iemand van buiten het eigen huishouden.

In je eentje erop uittrekken is nooit het probleem geweest. Wat de meeste van ons willen weten: kunnen we veilig in kleine groepen hardlopen als er een nasty luchtwegvirus rondraast? Nu is dat corona, in de toekomst wellicht een ander virus. Een goede vraag voor vervolgonderzoek, schrijft het Rotterdamse team in hun artikel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023