terug naar alle blogs

21 januari, 2021

Is je knieën losmaken een goede oefening?

Tjonge. Een avondklok. Nu is het bizarre lockdownleven compleet. Hopelijk heb je ruimte in je agenda om overdag hard te lopen.

We hebben al lang niet meer in groepsverband kunnen trainen, maar wie normaal gesproken bij een vereniging of loopgroep loopt, kan zich vast de losmaakoefeningen in de warming-up herinneren. Een lezer van deze nieuwsbrief stelde daar een vraag over. Is het nou goed of slecht om je knieën ‘los’ te maken voor je gaat rennen?

De oefening waar het om draait is de volgende. Je zet je handen op je bovenbenen en maakt cirkels met je knieën. Toen ik de cursus tot looptrainer deed bij de Atletiekunie, had de leercoach verschrikt opgekeken toen deze oefening ter sprake kwam.

Losmaakoefeningen lijken me vooral nuttig voor gewrichten waarmee je daadwerkelijk rondjes kan draaien. Voor mobiele gewrichten zoals je enkels, heupen en bovenrug.

Maar goed, ik ben geen deskundige. Daarom ben ik te rade gegaan bij iemand die dat wel is.

“Ik ben het wel met de Atletiekunie eens”, zegt sportarts en hardloper Bernard te Boekhorst. “Die oefening kan slecht zijn voor de meniscus.” De meniscus is een schijfje van kraakbeen in je knie in de vorm van een halve maan. Elke knie heeft er twee. Zo’n schijfje kan scheuren als je je knie met kracht draait.

Nu gebeurt dat heus niet één, twee, drie als je rondjes draait met je knieën, maar waarom zou je die oefening überhaupt doen? Een knie werkt als een scharnier: die moet goed kunnen buigen en strekken tijdens het hardlopen. Laat zijwaarts bewegen maar aan andere gewrichten over.

Welke oefening pas écht slecht is? Bernard waarschuwt: “Die waarbij je met je ruggen tegen elkaar staat, je armen inhaakt en dan door de knieën gaat. Hierbij kun je plots meer gewicht op je knieën krijgen. En als je uit evenwicht raakt komt er ook een draaiende beweging bij, terwijl er al veel druk op staat op je knie. Die is echt gevaarlijk!”

Sowieso is een oefening waarbij je elkaar aanraakt in deze tijd al gevaarlijk… Wat een ellende. Ik kan niet wachten voor we weer high fives mogen uitdelen of oefeningen kunnen doen in tweetallen.

Credit afbeelding: Flickr via Sebastiaan ter Burg CC BY 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023