Jaarlijks verdwijnt acht miljard kilo plastic in de oceanen

Posted by on feb 13, 2015 in Aarde & Klimaat | No Comments
Jaarlijks verdwijnt acht miljard kilo plastic in de oceanen

Onderzoeksteam achterhaalt omvang en bron van plastic soep

Sinds de jaren zeventig zijn we er van op de hoogte. Toen schreven wetenschappers voor het eerst over vervuiling van de oceanen door plastic. Sindsdien is de locatie van de plastic soep in een hoop studies gedocumenteerd. Maar hoeveel plastic komt er jaarlijks in zee terecht? Dat was 40 jaar later nog steeds onbekend. Evenals waar dat afval eigenlijk vandaan komt. Die rommel in de oceaan is een bedreiging voor het zeeleven. Vissen, ook bestemd voor de voedselmarkt, krijgen het plastic binnen. En door slijtage breken al die flessen en draagtasjes in kleine stukjes die weer terechtkomen in garnalen en andere ongewervelde dieren.

Dankzij een studie van milieutechnoloog Jenna Jambeck van de Universiteit van Georgia en haar Amerikaanse en Australische collega’s is er nu een cijfer verbonden aan dit wereldwijde probleem. Ook achterhaalde het team de herkomst van oceaanplastic en maakte een lijst van de 20 landen die het meest aan de vervuiling bijdragen. Dat staat deze week in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers bedachten een model om te schatten hoeveel plastic via welk land de oceaan in glipt. In landen met een kust, in totaal 192, heeft rondslingerend afval grote kans via riviermondingen, wind en het getij te eindigen in zee. In 2010 waren deze kustlanden samen goed voor bijna 275 miljoen ton plastic afval.

Jambeck combineerde de afvalcijfers van elk land met gegevens over het aantal inwoners, de economische status en de kwaliteit van het afvalverwerkingssysteem. Onbeheerd afval (zoals gedumpt op open vuilnisbelten en zwerfafval) bleek de grootste bron van plastic oceaanpuin ter wereld. “Dit onbeheerde afval wordt niet opgevangen, wat betekent dat het beschikbaar is om in het mariene milieu terecht te komen”, zegt Jambeck. Het gaat om 5 tot 13 miljoen ton plastic dat elk jaar in zee eindigt. “Onze schatting van gemiddeld 8 miljoen ton plastic dat de oceanen ingaat, is het equivalent van vijf boodschappentassen gevuld met plastic per elke 30 cm kustlijn in de wereld.” Het model laat ook zien welke landen het zwaarst bijdragen aan de plastic soep. Van de 20 meest vervuilende landen zijn er 16 met een middeninkomen, zoals Indonesië, Nigeria en Brazilië. In die landen maakt de economie een groei door. Met een stijging van het nationale inkomen neemt ook het gebruik van plastic toe. Maar een systeem om al dat afval te verwerken? Dat blijft achter.

De onderzoekers waarschuwen: “Ons afval zal blijven toenemen omdat de  wereldbevolking groeit. Tegelijk neemt door economische groei de consumptie toe. Die 8 miljoen ton plastic kan in de komende tien jaar meer dan tien keer zoveel worden.” Om dat te voorkomen is het belangrijk dat ontwikkelingslanden hun afvalbeheer verbeteren.

Geïndustrialiseerde landen kunnen direct actie ondernemen door hun afval te verminderen en het gebruik van wegwerpplastics te beteugelen. “We moeten ervoor zorgen dat we al het vaste afval en plastic in de wereld verzamelen”, benadrukt Jambeck. “Wat we er dan mee gaan doen, is een tweede. Maar als we het opvangen, belandt het tenminste niet in de oceanen.”

Dit nieuwsbericht verscheen 13 februari 2015 in dagblad Trouw.

Leave a Reply