Kerncentrale onschuldig aan leukemie

Posted by on mei 17, 2011 in Gezondheid | No Comments
Kerncentrale onschuldig aan leukemie

Kinderen die dichtbij een kerncentrale wonen hebben geen grotere kans om leukemie te krijgen dan kinderen die niet naast een kerncentrale wonen. Dat is de conclusie van een Brits rapport. Daarmee wordt de algemeen heersende opvatting dat kinderen vaker leukemie krijgen als ze naast een kerncentrale wonen onderuit gehaald.

Veel landen hebben de laatste decennia de link tussen kinderleukemie en het wonen naast een kerncentrale bestudeerd. Britse wetenschappers van het ‘Committee on Medical Aspects of Radiation in the Environment’(COMARE) hebben al die studies uit onder andere Frankrijk, Finland, Duitsland en Groot-Brittannië nog eens uitgepluisd.

Ze concluderen in een, deze maand verschenen, rapportdat kinderen die rondom een kerncentrale wonen geen verhoogd risico hebben op leukemie.

Wonen naast een kerncentrale

Waar komt de veronderstelde link tussen kinderleukemie (kanker van de witte bloedcellen) en kerncentrales vandaan? Radioactiviteit kan je DNA beschadigen, met mogelijk kanker tot gevolg. Omdat de cellen van kinderen sneller delen dan die van volwassenen, krijgen zij ook relatief sneller kanker van straling. En kerncentrales geven constant een lage dosis straling af. Je onderbuikgevoel zegt daarom dat kinderen die bij kerncentrales wonen een grotere kans op leukemie zullen hebben.

In 2007 kwam er dan ook wetenschappelijk bewijs voor de link tussen kerncentrales en kinderleukemie dankzij een Duitse studie, geleid door Peter Kaatsch. Hij onderzocht hoe vaak kinderen jonger dan vijf jaar leukemie kregen en hoe ver ze van een kerncentrale woonden. Wat hij vond was een ruim twee keer zo hoog risico op leukemie bij kinderen die binnen een afstand van vijf kilometer wonen van een kerncentrale in vergelijking met kinderen buiten dat gebied.

Duitse studie

Het rapport van COMARE ontkracht nu de uitkomsten van Kaatsch’ onderzoek. Er bleek nogal wat te schorten aan de methode. Zo zouden Kaatsch en zijn collega’s bijvoorbeeld geen rekening hebben gehouden met een aantal omgevingsfactoren die de uitkomsten kunnen verstoren. Het waargenomen risico in de omgeving kan namelijk beïnvloed worden door veel of weinig sociaal contact met andere kinderen, bestrijdingsmiddelen en andere bronnen van radioactiviteit. Maar die informatie ontbrak in Kaatsch’ onderzoek.

Bovendien is volgens de COMARE-wetenschappers de stralingsdosis die je oploopt van wonen bij een kerncentrale te laag om zoveel meer leukemie te veroorzaken. De dosis is 1000 tot 100.000 keer zo laag als gewone achtergrondstraling: het kleine beetje natuurlijke radioactiviteit dat je overal op aarde vindt. De nieuwe studie pleit de kerncentrales dus vrij.

Maar als de kerncentrale onschuldig is, wat zou dan wel de leukemie kunnen veroorzaken? Uit veel epidemiologisch onderzoek blijkt dat leukemie veroorzaakt kan worden door eeninfectie. De onderzoekers speculeren in het rapport daarom over een ongewoon virus of een abnormale immuunreactie als boosdoener.

Situatie in Nederland

Hoe zit het met kinderkanker rond de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele? Na verschijning van de Duitse studie in 2007 schatte het RIVM wat het in Duitsland waargenomen risico zou betekenen voor de situatie rondom de kerncentrale in Nederland.

Het RIVM telde het aantal kinderen jonger dan vijf op minder dan vijf kilometer afstand van de kerncentrale: ongeveer 330 kinderen. Ongeveer acht op de 100.000 kinderen jonger dan vijf krijgt jaarlijks leukemie in Nederland.

Voor Borssele betekent dat één kind met leukemie per 39 jaar volgens het RIVM. Een ruwweg twee keer zo hoog risico zou neerkomen op één extra geval van kinderleukemie in dertig jaar tijd. En volgens het COMARE-rapport hoeven we zelfs daar niet eens bang voor te zijn.

Bronnen:

  • Committee on Medical Aspects of Radiation in the Environment (COMARE).Veertiende rapport. Further consideration of the incidence of childhood leukaemia around nuclear power plants in Great Britain. Mei 2011.
  • Peter Kaatsch e.a. Leukaemia in young children living in the vicinity of German nuclear power plantsInternational Journal of Cancer. Online 7 december 2007
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kinderkanker in de omgeving van kerncentrales: resultaten van een Duitse studie in perspectief. 2010

Dit nieuwsbericht verscheen 17 mei 2011 op Kennislink

Leave a Reply