terug naar alle blogs

30 december, 2021

Loopdoelen stellen in onzekere tijden: hoe doe je dat?

De jaarwisseling is als vanouds de tijd om nieuwe doelen te stellen voor het komende jaar. Mijn doel is gezet: in april staat de Boston Marathon op het programma. Begin deze maand kreeg ik de mail binnen met een bevestiging van mijn inschrijving.

Nieuwe hardloopdoelen stellen is niet makkelijk in een lockdown. Je kunt je wel inschrijven voor evenementen die nog niet zijn afgelast, zoals de 21 of 10 kilometer in Schoorl in februari, maar gaan ze straks door? Die onzekerheid is heel vervelend als je serieus ergens voor wil trainen.

Omgaan met onzekerheid

Zo ga ik over een paar weken weer aan de bak met mijn marathontraining, maar het is niet gegarandeerd dat ik in april kan afreizen naar Boston om met 24.000 anderen aan de start te staan. Straks ben ik in topvorm en kan ik niet racen, wat dan? Frustrerend.

Ik vroeg aan sportpsycholoog Yannick Balk hoe hardlopers kunnen omgaan met de onzekerheid rond hun doelen en plannen voor de komende tijd.‘ Het is goed om de optie dat iets niet doorgaat, of dat er een ander obstakel op je pad komt, door te nemen in je hoofd’, antwoordt hij.

Het afgelasten van de wedstrijd waar je zo naartoe hebt geleefd en getraind is één type obstakel, denk ook aan blessures, ziekte of baggerslecht weer op raceday. Boston kent edities met temperaturen rond het vriespunt, winterse neerslag en 42 kilometer wind tegen, maar ook met 25 graden en zon.

‘Als je weet welke obstakels je tegen kan komen, kan je ook bedenken hoe je daar mee om wil gaan’, aldus Yannick. Door er nu over na te denken, kun je een beter plan maken en laat je je minder snel meeslepen door emoties die later mogelijk een rol spelen.‘

Back-up plan

Bedenken wat je back-up plan wordt, in het geval je oorspronkelijke plan niet door kan gaan, heet contingency planning. Verwacht het onverwachte.

Mijn plan A is Boston. Als deze marathon niet door kan gaan, probeer ik in Nederland in het voorjaar een marathon te doen. Dat is plan B. Zijn er helemaal geen races? Dan ga ik mijn opgebouwde conditie inzetten voor een ongeorganiseerde trail van 42 kilometer door een prachtig natuurgebied. Plan C. Hierbij gemaakt.

Loop jij ook te dubben met je doelen in lockdowntijd? Probeer het advies van Yannick eens uit. Het geeft je rust en vertrouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 9 juli, 2024

  • 24 juni, 2024

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023