Mensen leven langer met kwalen

Posted by on aug 27, 2015 in Gezondheid | No Comments
Mensen leven langer met kwalen

Rug- en nekklachten beroven Nederlanders het hardst van hun gezonde levensjaren

De levensverwachting is wereldwijd flink omhoog geschoten. Daar staat tegenover dat mensen tegenwoordig meer jaren leven met ziektes en kwalen. Die conclusie komt van een internationaal onderzoeksconsortium dat gegevens van 188 landen over ziekte en letsel analyseerde.

Er is een hoop gebeurd de afgelopen 25 jaar. In 1990 was de levensverwachting van een baby die ergens op aarde ter wereld kwam 65 jaar, in 2013 was dat spectaculair gestegen tot 71,5 jaar, schrijft het consortium in medisch vakblad The Lancet.

Zelfs mensen in de armste delen van de wereld gingen er in deze periode sterk in levensverwachting op vooruit. Die sprong is te danken aan minder zieken en doden, door de bestrijding van hiv en malaria. Ook moeder- en kindsterfte is de laatste tien jaar teruggedrongen, evenals ziektes als gevolg van ondervoeding.

Helaas zijn niet alle extra levensjaren ten opzichte van 1990 ook gezonde jaren. De levensverwachting is dan wel enorm gestegen, maar het aantal jaren dat mensen gezond doorbrengen ging minder hard omhoog. Resultaat? Mensen leven tegenwoordig meer jaren van hun leven in slechte gezondheid.

Dat verlies aan gezondheid is te wijten aan allerlei, zowel dodelijke als niet-dodelijke ziektes en letsels. Neem Nederland. De kwaal die Nederlanders, en andere West-Europeanen, het hardst berooft van hun gezonde jaren zijn rug- en nekklachten. Op nummer twee staan hartklachten die tot een hartinfarct kunnen leiden. Wereldwijd gezien zijn het hartklachten, infecties in de onderste luchtwegen, beroertes, pijn in onderrug en nek, en verkeersongelukken die gezonde jaren afsnoepen van de levensverwachting. Voor mannen zijn verkeersongelukken relatief vaak de boosdoener, terwijl vrouwen meer te maken krijgen met depressieve klachten.

De levensverwachting van Nederlandse vrouwen bleef in 2013 overigens wat achter bij die van andere West-Europese vrouwen. De onderzoekers geven geen verklaring, maar uit een eerdere studie is bekend dat dat te wijten is aan het rookgedrag. Uit de huidige studie komt inderdaad naar voren dat longkanker in Nederland de derde oorzaak is voor een slechte gezondheid, in tegenstelling tot in veel andere West-Europese landen, waar op de derde plaats een andere ziekte prijkt.

Verder is er een enorm verschil tussen het land met de hoogste en laagste aantal gezonde levensjaren. In 2013 bungelde het Afrikaanse land Lesotho onderaan: de bevolking daar leeft slechts 42 jaar in goede gezondheid. Aan de top staat Japan: wie daar in 2013 werd geboren brengt 73 jaar van zijn of haar leven ziektevrij door.

Dit nieuwsbericht verscheen 27 augustus 2015 in Trouw.

Afbeelding: G.dallorto

Leave a Reply