terug naar alle blogs

3 augustus, 2021

Mentale trainingstip #1: maak een wedstrijdplan

De kans dat je als recreant een hardloopwedstrijd wint is uiteraard heel klein, maar een persoonlijk record lopen zit er soms wel in. Wat als je hard hebt getraind en het lukt niet? Hoe ga je daar mee om?

Voor Runner’s World magazine sprak ik een tijd terug met Nico van Yperen, hoogleraar sportpsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Sporters zijn niet altijd bereid om aan mentale vaardigheden te werken’, zei hij toen. ‘Die vermogens zijn dan ook wat vaag. Je kunt ze niet meten zoals een hartslag of spierkracht.’

Het is zijn missie om mentale training concreter te maken. Op zijn blog SportScience.blog geeft hij nuttige weetjes over de mentale aspecten van sport en presteren. Vandaag de eerste van drie tips.

Maak een wedstrijdplan

Er gebeuren altijd dingen die niet volgens plan gaan. Het weer zit tegen, of je komt er gewoon niet lekker in. ‘Presteren betekent omgaan met onverwachte omstandigheden en tegenslagen. Daar rekening mee houden is onderdeel van de mentale voorbereiding’, aldus Van Yperen. ‘Weet ook: de kans op een perfecte race is ongeveer nul.’

Wat werkt is om van tevoren een plan te maken. Hoe ga ik de tijd lopen de ik wil? Bijvoorbeeld: je begint de eerste kilometers op gestaag tempo en versnelt op het middentraject. Bedenk wat je doet met die heuvel onderweg.

Beslis ook wat je gaat doen als je haas versnelt. Meegaan of niet? Je moet de race dus opsplitsen in subdoelen. Aan de hand van je tactiek kan je naderhand terugkijken. Heb je alles gedaan wat je je voorgenomen had? Of heb je je toch laten verleiden achter die haas aan te gaan?

Op deze manier kom je iets tegen om ontevreden over te zijn en waar je van kunt leren. Zoiets biedt dan weer een aanknopingspunt om het de volgende keer beter te doen. Je drijfveer moet altijd een bepaalde mate van ontevredenheid zijn, meent Van Yperen. ‘Als je je doel haalt, moet je er natuurlijk van genieten. Daarna stel je al snel weer een nieuw doel. Zo werkt prestatiesport.’

Maak jij van tevoren een plan voor je wedstrijd? Laat het weten. Ik zit op Twitter en Instagram. Reageren op deze post kan ook.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023