Nepal blijft kwetsbaar voor bevingen

Posted by on aug 7, 2015 in Aarde & Klimaat | No Comments
Nepal blijft kwetsbaar voor bevingen

Spanning in aardkorst in kaart gebracht

Toen de geologische breuk langs de Himalaya openscheurde bij de verwoestende aardbeving in Nepal afgelopen april kwam er een ongelooflijke hoeveelheid spanning vrij. Toch zit er nog genoeg spanning in de grond, vooral in het westelijke gedeelte van de breuk. Die plek moeten we in de gaten houden, want daar kan zich in de toekomst een grote aardbeving voordoen, schrijft een internationaal onderzoeksteam in Nature Geoscience.

De aardbeving in Nepal kostte aan meer dan negenduizend mensen het leven. Met behulp van seismologische- en gps-gegevens reconstrueerde het onderzoeksteam wat er toen in de aardkorst gebeurde. Uit die reconstructie blijkt dat de beving ontstond in de Main Himalyan Thrust, een breuk die van oost naar west loopt langs het gebergte en waar de Indiase aardplaat onder de Euraziatische plaat duikt. Veertig miljoen jaar geleden botsten deze platen op elkaar. Zonder die botsing en opstuwing hadden we geen Himalaya- gebergte gehad.

Sindsdien rommelt het. De breuk bracht al meerdere grote bevingen voort. De Indische plaat duikt namelijk niet overal even snel onder de Euraziatische plaat. Op sommige plekken blijft hij hangen. Hij duwt, maar verschuift niet. De spanning bouwt zich op, met het gevaar op een grote beving als de plaat onvermijdelijk een keer losschiet.

Tijdens de beving begin dit jaar scheurde zo’n vastzittend deel van de breuk. De beving begon ten noordwesten van Kathmandu en plantte zich ondergronds 140 kilometer voort richting het oosten. Maar delen verder naar het westen scheurden niet. Daar zit de breuk nog steeds ‘op slot’.

“Dit soort studies zijn van belang omdat we door de reconstructie precies weten welk deel van de breuk verschoven is. In dat gebied verwacht je niet snel nieuwe bevingen”, reageert Hanneke Paulssen, seismoloog aan de Universiteit Utrecht. “Nog belangrijker is dat we nu weten welk deel niet verschoven is, namelijk ten westen van Kathmandu. Daar moet men rekening houden met een zeer zware aardbeving in de toekomst.”

Helaas kunnen wetenschappers op basis van modellen of observaties niet zeggen wanneer de beving zal plaatsvinden. Paulssen: “Het enige wat je kunt doen, is erop voorbereid zijn en aardbevingsbestendig bouwen. Want aardbevingen zelf doden geen mensen, het zijn de ingestorte gebouwen die slachtoffers eisen.

Dit nieuwsbericht verscheen 7 augustus 2015 in Trouw.

Afbeelding: Krish Dulal

Leave a Reply