Persoonlijke ervaringen bepalen welk gezicht mooi is

Posted by on okt 3, 2015 in Psychologie | No Comments
Persoonlijke ervaringen bepalen welk gezicht mooi is

Wie is aantrekkelijker, George Clooney of Brad Pitt? We beschouwen beide heren als knap, toch kunnen vrienden eindeloos discussiëren over wie nu écht mooier is. Amerikaanse onderzoekers vogelden uit waarom een mooi gezicht óók een kwestie van smaak is. De unieke voorkeur die iemand heeft voor een bepaald type uiterlijk ligt niet verankerd in de genen, maar is gebaseerd op persoonlijke ervaringen, schrijven ze in Current Biology.

Voor een groot deel zijn we het eens over welk gezicht meer of minder mooi is. De meeste mensen beschouwen symmetrisch als aantrekkelijk. Verder houden we van een alledaags koppie, zonder te veel in het oog springende ‘afwijkingen’. Het zou kunnen dat de voorkeur voor dit soort kenmerken in de genen ligt. Individuele verschillen in de manier waarop mensen gezichten herkennen heeft bijvoorbeeld ook een genetische basis.

Maar aantrekkelijkheid behelst blijkbaar meer dan symmetrie. Er moeten wel individuele voorkeuren zijn, redeneerden de onderzoekers. Anders waren we het er allemaal wel over eens dat Clooney mooier is.

De Amerikanen onderzochten of die voorkeur tot stand komt door variatie in de genen of door omgevingsinvloeden. Dat kan door eeneiïge tweelingen, die genetisch identiek zijn, te vergelijken met twee-eiige tweelingen die minder genen met elkaar delen.

De tweelingen die aan de studie deelnamen kregen 200 foto’s van gezichten te zien. Ze beoordeelden elk gezicht op aantrekkelijkheid met een cijfer van 1 tot 7. Zelfs identieke tweelingen bleken het niet met elkaar eens te zijn, zagen de onderzoekers toen ze alle scores naast elkaar legden. De individuele voorkeur voor het ene of het andere gezicht is dus vooral toe te schrijven aan omgevingsinvloeden.

Het gaat hier niet om omgevingsinvloeden die tweelingen met elkaar delen, zoals hun opvoeding of het inkomen van de ouders. Het ligt veel subtieler. Het feit dat Clooney mooier is in iemands ogen (of Pitt natuurlijk) heeft alles te maken met unieke, persoonlijke ervaringen, zoals de gezichten die je ziet in de media en de sociale omgang met vrienden of leeftijdsgenoten.

Welke ervaringen de doorslag geven werd niet duidelijk. Volgens de onderzoekers kunnen dit soort studies ook helpen uitpluizen waar onze voorkeur voor andere dingen, zoals muziek, vandaan komt.

Dit nieuwsbericht verscheen 3 oktober 2015 in Trouw.

Afbeelding: Flickr/Nicolas Genin

Leave a Reply