Pinguïns proeven hun vis niet

Posted by on feb 16, 2015 in Biologie | No Comments
Pinguïns proeven hun vis niet

Smaakreceptoren voor zoet, bitter en umami in kou verloren gegaan

Pinguïns hebben een slechte smaak. Althans, ze kunnen de hartige smaak van hun vis niet waarnemen. De zoete smaak van fruit proeven ze evenmin, ontdekten evolutiebiologen van de universiteit van  Michigan en hun Chinese collega’s.

Gewervelde dieren, waaronder mensen, kunnen vijf basissmaken onderscheiden: zoet, umami (vleesachtig), bitter, zuur en zout. Dat doen ze met smaakreceptoren die voornamelijk op de tong liggen, maar ook achter in de mondholte. Elke smaak wordt herkend door een ander type receptor. Het waarnemen van smaak is belangrijk om onderscheid te kunnen maken tussen voedzaam en schadelijk voedsel. Biologen denken dat dieren bitter als onplezierig ervaren en daarom bijvoorbeeld giftige planten laten staan. Maar in het DNA van alle pinguïnsoorten ontbreken de genen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van receptoren voor bitter, zoet en umami. De vogels proeven alleen zout en zuur, schrijven de onderzoekers in Current Biology.

Veel andere vogels, zoals kippen en vinken, kunnen net als de pinguïn geen zoet voedsel proeven, maar hebben wel receptoren voor bitter en umami. “Onze resultaten geven aan dat de umami en bittere smaken verloren zijn gegaan in de gemeenschappelijke voorouder van alle pinguïns, terwijl de zoete smaak nog eerder verloren ging”, aldus het onderzoeksteam. Alle pinguïnsoorten komen oorspronkelijk uit Antarctica. De onderzoekers denken dat de pinguïns hun smaakgenen verloren hebben door de  extreem koude omgeving waarin de vogels leven. Als de receptoren voor zoet, umami en bitter heel koud worden, werken ze namelijk niet. Terwijl de receptoren voor zout en zuur voor hun werking niet afhankelijk zijn van de temperatuur.

Er is meer bijzonders aan de pinguïntong. Sommige soorten blijken namelijk helemaal geen smaakpapillen te hebben, de plek waar de meeste smaakreceptoren liggen. Het lijkt dus erg slecht gesteld met hun smaakwaarneming. Maar misschien heeft deze vogel dat niet nodig: pinguïns slikken vis meestal in zijn geheel door. Maar dat kan ook het gevolg zijn van hun slechte smaak.

Dit nieuwsbericht verscheen 16 februari in dagblad Trouw.

Leave a Reply