terug naar alle blogs

11 februari, 2021

Ploeteren door de sneeuw

Sommige hardlopers stonden te springen bij de eerste vlokken sneeuw, voor anderen kan het niet snel genoeg lente worden. Trainen in deze winterse omstandigheden vergt in ieder geval wat creativiteit en flexibiliteit. Hoge tempo’s en sprintjes zijn lastig als je door de sneeuw moet ploeteren of wegglibbert over een laag ijs. Des te meer ruimte voor rustige kilometers!

Wellicht is je hardloopschoenen aantrekken om de witte wereld te trotseren voor jou al een hele uitdaging. De Noorse hardloper Jonas Felde Sevaldrud is wel wat gewend als het aankomt op trainen in de sneeuw. Voor hem begon de uitdaging pas toen hij zijn schoenen uít deed.

Net als zoveel lopers zocht Sevaldrud na een saai coronajaar naar nieuwe motivatie om te trainen. Hij las het boek Born to Run van Christopher McDougall over blootvoets hardlopen, wat hem aan het denken zette. Niet veel later stelde hij zichzelf een nieuw doel: het record breken van de snelste halve marathon op ijs of sneeuw. Op blote voeten.

Het officiële record van 2:16:34 stond in het Guinness Book of Records op naam van de Nederlandse Iceman Wim Hof. Selvaldrud verbrijzelde die tijd met ruim een half uur en kwam in 1:44:58 over de finish. Het kostte hem overigens twee pogingen en heel wat bloedende blaren en afgeschraapte huid. Zijn videodagboek vind je hieronder.

Tja…Je moet iets doen om jezelf te blijven uitdagen. Zelf kies ik liever voor iets minder extreems, iets zonder kans op bloedende voeten en diepgevroren tenen.Zo liep ik afgelopen zaterdag een testloop van 3000 meter, toen de wegen nog sneeuwvrij waren. Spannend zat… Vooraf vierden de zenuwen feest in mijn maag. Achteraf voelden m’n longen alsof er een olifant op was gaan zitten. Net een echte wedstrijd! Het leverde me geen Guinness World Record op, wel een persoonlijk record.

Wat betreft die sneeuw…Ik hou niet van vrieskou, maar de rustige kilometers door besneeuwde landschappen hebben iets magisch. Ploeteren door een witte wereld is weer eens wat anders, en dat is welkom in een tijd waarin elke dag lijkt op de vorige.Wat doe jij om het lopen inspirerend of uitdagend te houden? Laat het weten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 10 mei, 2024

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023