Het lijkt wel alsof je een fitnesscentrum binnen loopt. Maar wel een met een grote dosis wetenschap en innovatie. Kennislink nam een kijkje in Sportlab, de zomertentoonstelling van Science Center NEMO die deze week zijn deuren opent. En wat de naam zegt klopt: het sportlab is eigenlijk een groot laboratorium waar met sportprestaties geëxperimenteerd wordt.

Deze zomer staat met het EK en de Olympische Spelen geheel in het teken van topsport. Zo ook in Science Center NEMO, waar de wetenschap en innovatie achter sport centraal staan. In de nieuwe zomertentoonstelling ‘Sportlab’ kunnen bezoekers zelf hun sportieve vermogens testen én proberen te verbeteren. Kennislink kreeg alvast een preview van Sportlab, onder leiding van oud-keeper Hans van Breukelen die de interactieve tentoonstelling aftrapte.

Het eerste dat opvalt bij het betreden van Sportlab is het erepodium midden in de zaal, waar winnaars gehuldigd kunnen worden. Wil je daar aan het eind van je bezoek terecht komen? Dan is er werk aan de winkel.

Sportpaspoort

Als bezoeker krijg je bij binnenkomst eerst een sportpaspoort. Op dat paspoort kan je de scores bijhouden die je haalt op de vijf sportonderdelen: roeien, penalty’s tegenhouden, vangen, fietsen en springen. Na je eerste prestatie schrijf je je score op. Daarna mag je het onderdeel nog een keer doen. Maar voordat je een nieuw record gaat proberen te vestigen krijg je eerst een tip van een digitale coach. Die coach is Bart Meijer, tv-presentator van onder andere Het Klokhuis. Op een videoboodschap legt hij uit hoe je jouw eerste prestatie kunt verbeteren. De boodschap is alleen te horen via een telefoon, zodat niet iedereen de gouden tip direct al kan toepassen.

Ondanks dat Bart Meijer zelf aardig wat afweet van sport, heeft hij die tips niet zelf verzonnen. De wetenschappelijk onderbouwde tips zijn het resultaat van jaren onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit Amsterdam naar sport, bewegen en innovaties om sporters verder te helpen.

Penalty’s stoppen

Maar werken die tips ook echt? Kennislink hoefde zich gelukkig niet zelf in het zweet te werken om daar achter te komen. Tijdens de preview probeerde een dolenthousiaste Hans van Breukelen alle sportonderdelen uit. Van Breukelen is voormalig keeper bij FC Utrecht, PSV en Nottingham Forrest. Daarnaast speelde hij in het Nederlands voetbalelftal dat in 1988 Europees kampioen werd. Sinds 2005 houdt hij zich ook bezig met technologie in de sport, als voorzitter van stichting Sports & Technology. Zou hij – als oud-topsporter – zijn eigen prestaties nog kunnen verbeteren?

Niet als het gaat om het stoppen van penalty’s, blijkt al snel. Het kostte van Breukelen totaal geen moeite om de eerste keer alle vijf penalty’s tegen te houden. “Dit is voor mij een eitje”. Als oud-keeper valt voor hem op dit onderdeel weinig te verbeteren. Maar na de wetenschappelijke tips van de digitale coach verbeterde Van Breukelen zijn prestaties wel bij het roeien, vangen, fietsen en springen. Wat die tips inhielden gaan we hier natuurlijk nog niet verklappen.

Maar als zelfs een oud-topsporter zijn sportprestaties kan verbeteren, dan moet iedereen het kunnen. Oude records sneuvelen aan de lopende band in Sportlab, en nieuwe worden gevestigd. Het bijzondere is dat je het niet tegen andere bezoekers opneemt, maar tegen jezelf. ‘Verbeter jezelf!’ is de slogan. Is dat gelukt? Huldig dan jezelf. Kracht en snelheid zijn hier niet van belang. Je hebt alleen wat wetenschappelijke inzichten nodig om op het erepodium te belanden.

Deze reportage verscheen 19 juni 2012 op Kennislink

Leave a Reply