Alfred NobelNederlandse Nobelprijswinnaars zijn ten onrechte tamelijk onbekend, zeggen wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout en bioloog Jelle Reumer in hun boek Nobel op de kaart. Dat lijkt te kloppen. In mijn vriendenkring, waarvan de meesten een universitaire opleiding in de natuurwetenschappen hebben afgerond, weet niemand meer dan één naam te noemen.

Een verzamelwerk over de Nederlandse Nobelprijswinnaars komt als geroepen om deze 21 mannen (helaas ontbreken er vrouwen in de lijst) het eerbetoon te geven dat ze verdienen.

Wie was (of is) deze man? Wat voor werk leverde hij? En wat zijn de tastbare sporen die deze hooggeleerde landgenoten hebben achtergelaten? Aan de hand van deze drie vragen behandelen de auteurs in korte, behapbare hoofdstukken de ontdekkingen van de Nobelprijswinnaars en de verhalen achter hun persoon.

Een wat vermoeiend aspect is dat de persoonlijke verhalen veel op elkaar lijken: in hun jonge jaren waren de wetenschappers in spe min of meer kansarme kereltjes van eenvoudige komaf, wiens talent per toeval werd ontdekt. Ze knokten zich een weg naar erkenning.

Desalniettemin staan er ook interessante feitjes in. Zo kom je te weten dat Willem van Einthoven in 1880 de nog altijd zeer actieve Utrechtse roeivereniging Triton oprichtte.

Ook leuk: 5 van de 21 Nederlandse Nobelprijswinnaars komen uit Utrecht. Hun sporen zijn in de maatschappij terug te vinden in de vorm van straatnamen, grafstenen en monumenten, zo laten de auteurs zien in een tocht door ons land. Gaat er bij de namen Christiaan Eijkman,Nicolaas Bloembergen, Paul Crutzen , Gerard ‘t Hooft en Martinus Veltman geen belletje rinkelen? Verdiep je dan deze zomer in hun verhalen. Wellicht dat je de volgende keer bij het stoplicht op het Utrechtse Eykmanplein even stil staat bij de rijke wetenschapsgeschiedenis van ons land.

 

Deze boekbespreking verscheen 24 juli 2014 in de zomerboekenspecial van het Digitaal Universiteitsblad (DUB)

Leave a Reply