Gekweekte hartklepAls er in ons lichaam iets kapot gaat, hebben we een probleem. Sommige onderdelen zijn te vervangen, maar zo goed als het origineel wordt het nooit meer. We kijken gefascineerd naar de salamander axolotl, die een hele nieuwe poot kan laten groeien. Het mooie is dat ons lichaam zichzelf ook kan herstellen; het heeft daarbij alleen wel extra hulp nodig. Dát is de essentie van regeneratieve geneeskunde.

Speciaal voor de iPad heeft Kennislink het interactieve iBook Zo goed als nieuw ontwikkeld met artikelen over regeneratieve geneeskunde, interactieve infographics, video, tijdlijnen en nog veel meer. De redactie werd gevormd door mijzelf, Elles Lalieu en Marloes van Amerom.

Zo goed als nieuw is een multimediale en interactieve reis langs het onderzoek en de behandeling van de eerste patiënten door het consortium Translational excellence in Regenerative Medicine (TeRM) in de afgelopen 6 jaar. De TeRM-onderzoekers ontwikkelden nieuwe technieken en materialen om ons lichaam dat extra zetje te geven. Ze zetten het lichaam aan tot herstel van een beschadigd hart, zetten een 3D printer in om verbrijzeld bot te herstellen, herstellen gaten in kraakbeen in één operatie, ontwerpen een hartklep die meegroeit met een kind en trainen cellen om nieuwe bloedvaten te maken.

Download het iBook

Download the PDF file .

 

Leave a Reply