terug naar alle blogs

19 augustus, 2021

Reken je prestatie niet af op hoe anderen het deden

Mentale vaardigheden zijn een basisingrediënt van goed presteren. Concentratie, discipline, mentale weerbaarheid en probleemoplossend vermogen komen je niet zomaar aanwaaien. Je moet het oefenen. Soms gaat dat heel natuurlijk. Veel topsporters hebben nooit mentale training gehad. Ze leren die vaardigheden on the job. Anderen kunnen wel wat hulp gebruiken met het reguleren van hun mentale toestand.

Hoe werk je aan je mentale vaardigheden? De eerste tip was om een wedstrijdplan te maken voor je race, dat je naderhand kan analyseren om de verbeterpunten te vinden. Tip nummer twee ging over het stellen van streefdoelen in plaats van vermijddoelen. Vandaag de derde van drie tips van hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen.

Sociale vergelijking

Sociale vergelijking is de bron van het kwaad voor menig sporter. Stel dat je doel is om een persoonlijk record op de vijf kilometer te verbeteren. En het lukt! Je bent tevreden. Tot je ziet dat trainingsgenoten aan wie jij gewaagd bent nóg beter hebben gelopen.

Van Yperen: ‘Ons onderzoek laat zien dat je in dat geval ineens minder positief oordeelt over je eigen prestaties, ook al vind je ‘zelf beter worden’ het belangrijkst.’Wat je daaraan doet? Geef vooraf expliciet aan wat jouw doel is, schrijf het desnoods op. Haal na de race je eigen doel heel nadrukkelijk weer naar boven. ‘Dat helpt je om jezelf niet af te rekenen op hoe anderen het doen.’

Op zijn blog SportScience.blog lees je meer over de mentale aspecten van sport en presteren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023