Stegosaurus imponeerde de vrouwtjes met grote beenplaten

Posted by on mei 23, 2015 in Archeologie, Biologie | No Comments
Stegosaurus imponeerde de vrouwtjes met grote beenplaten

De iconische Stegosaurus was een plantenetende kolos met twee rijen beenplaten op zijn rug en twee paar lange stekels op zijn staart. Sommige hadden grote, ovale beenplaten, maar er zijn ook fossielen gevonden van individuen met meer langwerpige beenplaten. Paleontologen van de Universiteit van Bristol hebben daar nu een verklaring voor: het gaat niet om verschillende soorten, het zijn mannetjes en vrouwtjes.

Het uiterlijk van de seksen verschilt in sommige diersoorten duidelijk. Mannetjesvogels hebben veelal bontere kleuren dan vrouwtjes. En leeuwen proberen het vrouwelijk schoon te imponeren met hun wilde haardos. Maar dat dinomannetjes er anders uitzagen dan hun partners, daarvoor was nooit overtuigend bewijs gevonden. Bij uitgestorven diersoorten is dat moeilijk vast te stellen. De verschillen in beenplaten zouden ook kunnen wijzen op een oude of jonge Stegosaurus.

De Britse paleontologen onderzochten versteende resten van een zogeheten Stegosaurus-kerkhof in Noord-Amerika, waar de dino ongeveer 150 miljoen jaar geleden leefde. De daar opgegraven skeletten verschilden alleen in de vorm van de beenplaten. Als het om verschillende soorten gaat, verwacht je meer verschillen in het skelet, schrijft het team in Plos one. En het verschil in beenplaten komt ook niet door leeftijd. Uit CT-scans bleek dat zowel de brede als de lange platen gestopt waren met groeien.

De beste verklaring is dus dat het gaat om mannetjes en vrouwtjes. Welk uiterlijk bij welk geslacht hoort is speculeren. “Maar mannetjes investeren over het algemeen meer in decoratie. De grotere, brede platen waren dus waarschijnlijk van hen”, aldus de onderzoekers. Kenden meer dinosauriërs seksuele verschillen? Dat zit er dik in. Andere soorten hadden heel grote hoorns op hun neus, of een indrukwekkende kuif. Het is niet uitgesloten dat ook die kenmerken bedoeld waren om indruk te maken op het andere geslacht.

Dit nieuwsbericht verscheen 23 april 2015 in dagblad Trouw. 

Afbeelding: Evan Saitta, University of Bristol.

Leave a Reply