terug naar alle blogs

17 juni, 2021

Van een roze drankje ga je harder lopen

Roze is over het algemeen niet echt mijn kleur. Tot ik las dat roze drankjes je kunnen helpen om harder te rennen. Jazeker, daar is onderzoek naar gedaan, door Britse wetenschappers. Zet mensen op een loopband, laat ze hun mond spoelen met een kunstmatig gezoet roze drankje, en ze gaan harder en verder lopen. Hoe zit dat?

Roze drankje

Het was al bekend dat duursporters die hun mond spoelen met koolhydraatrijke drank (en daarna uitspugen) beter gaan presteren. Het idee is dat de sensoren in je mond de suikers registreren en het signaal doorsturen naar het beloningscentrum in je hersenen. Genot! Waarschijnlijk voelt het lopen daardoor minder zwaar. We verwachten dat er een lading suikers, en dus energie, onderweg is.

Spoelen met een kunstmatig gezoet roze drankje lijkt nu hetzelfde effect te hebben.

In het onderzoek liepen zes mannen en vier vrouwen twee keer 30 minuten op de loopband, met een week ertussen. Ze kregen de instructie dat de test ‘zwaar’ moest voelen, ze mochten zelf het tempo bepalen dat daarbij hoort. De ene keer spoelden ze meerdere keren hun mond roze drankje gezoet met zoetstof. De andere keer kregen ze een transparant drankje met dezelfde zoetheid en smaak.

Kleur maakte uit. Gemiddeld liepen de deelnemers 213 meter verder op de test met het roze drankje. Ze vonden de test die keer ook plezieriger. Het gaat hier trouwens om gemiddelden: er zaten twee lopers tussen die juist iets beter liepen met het kleurloze drankje.

Een heel sterk verhaal is dit natuurlijk niet, met tien deelnemers. Maar wat vaststaat, is dat kleur invloed heeft op hoe we smaak waarnemen als we eten en drinken. Roze associeren we met zoetigheid (suikerspin!) Een drankje met een roze kleur vinden we vaak zoeter proeven dan hetzelfde drankje zonder kleur.

Mocht jij fan zijn van sportdrank tijdens je race, dan zou je kunnen overwegen om de variant met aardbeien- of kersensmaak te kiezen. Wie weet wat roze voor je doet :-).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023