terug naar alle blogs

14 september, 2020

Virtuele hardloopraces: heb jij je er al aan gewaagd?

Als je iemand bent die graag meedoet aan georganiseerde loopjes, dan is je inbox de laatste maanden waarschijnlijk overstroomd met annuleringen. Mijn hoop voor dit najaar was gevestigd op dat ene evenement dat nog niét was afgelast: de Berenloop op Terschelling. Tot vorige week het hoge woord eruit kwam. Ook de Berenloop gaat niet door.

We kunnen ons de komende tijd gelukkig weer troosten met virtuele edities van gecancelde prestatielopen. De Berenloop doet er niet aan, maar heel veel andere evenementen bieden wél een solo-race als alternatief. Dit seizoen sta misschien je niet vol adrenaline opgepropt in een startvak, maar dat betekent niet dat je geen medailles kan binnenslepen! 

De voordelen van virtueel

Op zondag 11 oktober, uitgeroepen tot NN Running Day, kan je je lol op. Het ontploft dan van de de solo-loopwedstrijden, zoals de Singelloop Utrecht, de Marathon Eindhoven, Maastrichts Mooiste en de Marathon Groningen, om er maar een paar te noemen. Deelname is inclusief aftelmoment, startschot en aanmoediging via de bijbehorende app. 

Als het aan de oprichters van het kersverse platform VirtueelNL ligt, blijven dit soort loopjes ook na corona gewoon bestaan. VirtueelNL organiseert races en challenges – met namen als de Monumenten-Challenge of de Rambostijl 50KM – die je kan lopen waar en wanneer je wil. Het enige wat je hoeft te doen is bewijs leveren dat je daadwerkelijk deelnam aan de race. Kom maar door met dat Strava screenshot! De medaille krijg je vervolgens thuisgestuurd. Je loopt dus een echte race, maar dan zonder drukte op het parcours. Zonder mensen die je voor de voeten lopen. Zonder reistijd. En o ja, zonder dixies. Virtueel heeft zo z’n voordelen.

Even tussendoor. Zo ‘virtueel’ zijn al die loopjes eigenlijk niet. Je staat op een daadwerkelijk parcours, met straten die net zo tastbaar zijn als wanneer er duizenden anderen met je meelopen. Eigenlijk loop je dus niet virtueel, maar gewoon in je eentje. Solo. 

Echte virtuele wedstrijden zitten er overigens wel aan te komen. Op het blog van MapMyRun beschreef redacteur Jennifer Purdie een technologisch toekomstbeeld voor hardlopers waarin augmented reality-brillen elementen toevoegen aan de werkelijke omgeving.

Purdie: ‘Stel jezelf voor dat je de marathon van Rome loopt en ziet hoe de stad er in vroeger tijden uitzag als je historische monumenten passeert. Of kijk hoe tangodansers naast je heen en weer fladderen op de marathon van Buenos Aires.’ Volgens haar heeft augmented reality de potentie om nóg meer mensen het hardlopen in te trekken. 

In de virtueelste aller virtuele races heb je niet eens meer een parcours nodig. Je zet een virtual reality-bril op en loopt straks gewoon vanaf de loopband de Boston Marathon. Zonder je eerst te hoeven kwalificeren.

Strikt genomen is zelfs zwaartekracht niet noodzakelijk. Kijk maar naar astronaut Tim Peake. Hij liep in 2016 de London Marathon op een loopband vanuit het internationaal ruimtestation (ISS), terwijl hij keek naar een virtual reality-video van het iconische parcours.

We dwalen af. Onder de aardse omstandigheden van nu is er maar één optie en dat is de solorace. Om eerlijk te zijn heb ik me er nog niet aan gewaagd. Ik betwijfel of ik in mijn eentje net zo gemotiveerd ben als wanneer ik trappelend van opwinding in een startvak sta. Daarnaast word ik zenuwachtig van het idee om over openbare wegen te razen die niet zijn afgezet, bang om onder een auto te belanden of een voetganger omver te kegelen. 

Hoe zit dat bij jou? Al meegedaan aan een coronaproof solowedstrijd? Laat het weten in de comments. 

Credit afbeelding: Flicrk.com via Paisley Scotland, CC BY 2.0 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 30 mei, 2023

  • 28 april, 2023

  • 23 maart, 2023

  • 3 maart, 2023

  • 20 februari, 2023

  • 6 februari, 2023

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023