Vrouw baart baby na transplantatie van eierstok die ze in haar jeugd liet invriezen

Posted by on jun 11, 2015 in Gezondheid | No Comments
Vrouw baart baby na transplantatie van eierstok die ze in haar jeugd liet invriezen

Een Belgische vrouw heeft een gezonde baby gekregen na transplantatie van een eierstok die ze in haar jeugd liet invriezen. Om hun vruchtbaarheid te behouden, kunnen vrouwen die chemotherapie ondergaan hun eierstokken laten invriezen. Na de behandeling kunnen ze het orgaan laten terugzetten. Op deze manier kwamen er al tientallen baby’s ter wereld. Maar dit geval is bijzonder: het is de eerste keer dat de procedure is uitgevoerd met een eierstok die de vrouw als kind liet invriezen. Dat schrijven Belgische artsen in het vakblad Human Reproduction.

Toen ze vijf was, kreeg de vrouw te horen dat ze leed aan sikkelcelanemie, een ernstige erfelijke ziekte waarbij de rode bloedcellen van vorm veranderen. Haar enige optie om beter te worden was een beenmergtransplantatie. Maar dan had ze eerst chemotherapie nodig om haar eigen beenmerg, waaruit de zieke rode bloedcellen ontstaan, te vernietigen. Met instemming van haar ouders liet ze daarom op haar dertiende een eierstok invriezen.

Dat wierp de nodige vragen op: werkt het weefsel straks wel, als het al voor de puberteit is weggehaald? Bij een meisje zijn alle eicellen bij de geboorte aanwezig, in onrijpe vorm. Vanaf het moment dat ze ongesteld wordt, groeit er elke maand één onrijpe cel uit tot een volwaardige eicel die bevrucht kan worden. Het Belgische meisje menstrueerde nog niet toen ze haar eierstok liet invriezen. Het was dus even spannend toen de vrouw op 25-jarige leeftijd haar eierstokweefsel terugkreeg. Maar het ging goed: vijf maanden na de transplantatie werd ze plotseling ongesteld. Twee jaar later was ze zwanger.

Na dit eerste succes wil het team de experimentele procedure verder onderzoeken bij jonge meisjes. Met name patiënten met bepaalde vormen van kanker, zoals leukemie, kunnen er baat bij hebben.

“Want voor prepuberale meisjes die een groot risico lopen op beschadigde eierstokken als gevolg van hun behandeling, is weefsel invriezen de enige optie om hun vruchtbaarheid te behouden”, aldus de artsen.

Dit nieuwsbericht verscheen 11 juni in Trouw.

Afbeelding: Wei Hsu and Shang-Yi Chiu, PLoS Biology

Leave a Reply