terug naar alle blogs

17 september, 2020

Waarom je je niet blind moet staren op je VO2max

Als hardloper denkt je bij uithoudingsvermogen waarschijnlijk meteen aan de VO2max, het maximale zuurstofopnamevermogen. De waarde wordt bepaald door hoe goed je longen zuurstof uit de ingeademde lucht halen, de capaciteit van je hart en bloedvaten om het zuurstofrijke bloed rond te pompen, en het vermogen van je spieren om de aangeleverde zuurstof op te nemen. Hoe hoger je VO2max, hoe sneller je kan lopen zonder te verzuren.

Zul je altijd zien: in de week voor mijn 5km-testloop meldde Garmin doodleuk dat mijn VO2max met twee punten was gedaald, van 54 naar 52 ml/kg/min. En ik had net uitgerekend (met deze ProRun-calculator) dat ik met een waarde van 54 een tijd moest kunnen lopen van 20:30. 

Uiteindelijk werd het 19:33. Hoe kan dat? Misschien zat mijn slimme horloge ernaast met zijn berekening. Grote kans. Een sporthorloge moet het hebben van hartslag om de VO2max te schatten, maar meet die via de pols niet zo nauwkeurig. Andere verklaring: de VO2max is toch niet zo’n ijzersterke voorspeller voor prestaties als gedacht. 

Economisch lopen

‘Je kan niet aan de hand van alleen een VO2max voorspellen wie een marathon gaat winnen,’ legde klinisch inspanningsfysioloog Erik Hulzebos uit toen ik hem sprak voor mijn boek Alles wat je wilt weten over hardlopen. Je loopeconomie, dus hoe zuinig je omgaat met de beschikbare zuurstof, is volgens hem net zo belangrijk. 

Je kan wel bakken lucht je lichaam binnenzuigen, maar als je al die zuurstof verkwanselt aan rare bijbewegingen die niks doen voor je loopsnelheid – zoals het geval is bij de spaghetti noodle in dit geniale filmpje – dan kan je een scherpe tijd wel vergeten. Het is zaak alleen dié spieren te gebruiken die nodig zijn voor de loopbeweging. Een efficiënte looptechniek levert dus ook een grote bijdrage aan je uithoudingsvermogen. 

‘Het kan zo zijn dat iemand met een hoge VO2max en een slechte loopeconomie, minder goed presteert dan iemand met een wat lagere VO2max die heel efficiënt loopt,’ aldus Hulzebos.

Tot slot speelt lichaamsbouw en -samenstelling ook nog een rol. Weinig spiermassa in de kuiten, maar veel spieren in de heupen en het bekken – zoals je dat veel ziet bij Keniaanse marathonlopers – lijkt de winnende combinatie. De VO2max van Keniaanse en Ethiopische atleten is even hoog als die van Europese toppers, maar ze kunnen er vaak wel meer snelheid mee maken.

Je maximale zuurstofopname is deels genetisch bepaald, maar door te trainen kan je de waarde flink omhoog schroeven. En zelfs als je VO2max niet meer stijgt, is het nog mogelijk pr’s te lopen: door te werken aan een betere loopeconomie. 

Waarom ik uiteindelijk zo’n goeie tijd liep? Zeg het maar. Wie weet is mijn VO2max stiekem een stuk hoger dan Garmin denkt. Of misschien ben ik gewoon een zuinige loper. Hoe dan ook, het is onzin om te denken dat je prestaties puur en alleen afhangen van die ene waarde. Bemoedigende gedachte toch?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 26 januari, 2023

  • 10 januari, 2023

  • 21 december, 2022

  • 14 december, 2022

  • 1 december, 2022

  • 17 november, 2022

  • 3 november, 2022

  • 24 oktober, 2022