Mensen die veel sporten hebben de neiging meer alcohol te drinken. Dat verband werd onlangs weer gevonden bij 38.000 gezonde mensen, door onderzoekers van het Cooper Institute in Dallas. De alcoholconsumptie van fitte vrouwen en mannen lag hoger dan die van minder actieve mensen met een lagere VO2max.
In de literatuur zijn er meerdere verklaringen geopperd voor dit fenomeen, waaronder dat sporters zichzelf na hun harde werk belonen met wat biertjes. Of andersom: dat flink drinken ertoe aanzet om, uit schuldgevoel, je loopschoenen weer aan te trekken.
Ondanks de populariteit van bier onder sporters was er weinig duidelijkheid over de effecten ervan op prestaties en herstel. Twee onderzoekers van de Old Dominion University in Virginia raapten de bestaande literatuur bij elkaar en trokken conclusies.
Bier om vocht aan te vullen?
In eerdere reviews werd het effect van alcohol op sportprestaties al onder de loep genomen, maar toen belandden alle alcoholische drankjes op één hoop. Lastig om er dan iets algemeens over te zeggen. In wijn, wodka en bier zit bijvoorbeeld een ander percentage alcohol en andere voedingsstoffen.
Vandaar nu de focus op alleen bier. De onderzoekers vonden zestien studies naar de invloed van bier op prestaties, trainingsadaptatie en herstel.
Eerst het inkoppertje. Het jammere aan bier is dus dat er alcohol in zit, waardoor een gewoon pilsje – met een percentage van vijf procent alcohol – niet zo geschikt is om je vocht aan te vullen na het sporten. Je gaat er meer van plassen, waardoor je juist vocht kwijtraakt. Dat is niet meteen een ramp. Niet op tijd je vochtverlies aanvullen is vooral problematisch als je een paar uur later alweer klaar moet staan voor de volgende training of wedstrijd.
Door bier te drinken met weinig alcohol (minder dan vier procent) raken atleten, zoals verwacht, beter gerehydrateerd dan door zwaardere biertjes. Toch een Belgisch biertje na de finish? Drink er dan iets zonder alcohol bij, adviseren de onderzoekers.
Niet echt eye-openers tot nu toe.
Minder spieropbouw
Dan de mogelijk positieve kant. Bier is, net als veel fruit, groenten en thee, rijk aan polyfenolen, een groep van antioxidanten. Zo leek non-alcoholisch bier met polyfenolen te beschermen tegen luchtweginfecties bij marathonlopers. De lopers uit het betreffende onderzoek dronken dan wel drie weken voorafgaand aan de marathon, en tot twee weken erna, één tot anderhalve liter 0% bier per dag. Poe hee.
Eenduidige conclusies trekken was eigenlijk niet goed te doen. Alle zestien onderzoeken verschilden van opzet, het aantal proefpersonen was klein, de situatie in het onderzoek kwam niet overeen met de ‘echte wereld (waarin lopers bijvoorbeeld ook eten na de finish) en vrouwen waren ondervertegenwoordigd.
Maar zoals het bewijs er nu bij ligt, heeft een paar glazen bier drinken na de training weinig invloed op het herstel van sporters. Op de langere termijn heeft gematigd drinken ook minimale impact op je kracht of uithoudingsvermogen. Bij dagelijks zwaar drinken ga je wel merken dat je spieren zichzelf minder opbouwen na de training. Maar dat komt vast niet als verrassing, toch?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper
Mariska van Sprundel
Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.