terug naar alle blogs

8 april, 2021

Wie heeft de beste vetverbranding?

Voor duursporters zoals wij is het een pré om efficiënt vetten te kunnen gebruiken als energiebron voor de spieren. Hoe beter je vetverbranding is, hoe langer het duurt voor je door je kostbare koolhydraatvoorraad heen bent.

Wat blijkt nou? Vrouwen verbranden relatief meer vet als ze sporten dan mannen. Die bevinding komt van een groep fysiologen van de University of Bath (VK).

73 gezonde mannen en vrouwen deden een fietstest waarbij de weerstand steeds zwaarder werd. Ze droegen een masker om de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide in de longen te meten, een methode waarmee je indirect iemands energiestofwisseling kan vaststellen.

Fitte mensen (met een hoge VO2max) bleken beter vet aan te wenden als energiebron dan mensen met een wat minder goede conditie. Een inkoppertje, we weten al langer dat getrainde duuratleten meer vetten per minuut verbranden dan ongetrainde sporters.

Opvallender is dat je geslacht ook voorspelt hoe goed je vetverbranding is. Vrouwen waren er efficiënter in dan mannen, bij hen lag de vetverbranding per kilogram spiermassa wat hoger.

De deelnemers stonden ook een stukje spierweefsel af, voor metingen aan de eiwitten die een rol spelen bij de vetstofwisseling. En ja hoor, de betere fat burners hadden in hun spier meer eiwitten die helpen om onderhuids opgeslagen vet af te breken tot vrije vetzuren. Ook hadden ze meer eiwitten die vrije vetzuren vanuit het bloed vervoeren naar de mitochondriën in de spieren, de orgaantjes waar de vetten uiteindelijk verbrand worden.

Of vrouwen dan ook meer van die eiwitten hebben? Nope. Tussen mannen en vrouwen was er op dit vlak geen verschil. De verklaring voor het man-vrouwverschil moeten we ergens anders zoeken.

Hoe jij persoonlijk een betere vetverbrander wordt? Vooral door lang en laaaaaaangzaam te lopen (voor de kenner: op zo’n 75% van je maximale hartslag). Hoe langer je loopt, hoe leger je koolhydraatvoorraad raakt en hoe meer je op je vet bent aangewezen. En dan natuurlijk geen suikerbommetjes eten onderweg.

Credit afbeelding: Flickr via William Murphy, CC BY-SA 2.0

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper

Mariska van Sprundel

Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.

Boeken over hardlopen

Meer blogs over hardlopen

  • 14 maart, 2024

  • 2 februari, 2024

  • 1 december, 2023

  • 26 oktober, 2023

  • 2 augustus, 2023

  • 18 juli, 2023

  • 15 juni, 2023

  • 30 mei, 2023