Begint bij jullie de loopagenda ook ineens vol te stromen voor dit najaar? Het ene na het andere evenement opent de inschrijving. De Maliebaanloop, de Berenloop, de marathon van Berlijn; ze staan bij mij allemaal op de planning. De Utrechtse Singelloop past er niet eens meer tussen. Poe…Je zou er bijna keuzestress van krijgen!
Over keuzes gesproken. Maak jij bewust de keuze om meerdere paren hardloopschoenen af te wisselen? Zo ja, lees dat even verder. Zo niet, lees dan ook even door.
Variëren met schoenen
Als hardloper heb je vast weleens gehoord dat het wijs is om op meerdere paren schoenen te trainen. Op elke schoen loop je net een tikje anders, waardoor je je lichaam ook telkens net iets anders belast, is het idee. Zou overbelastingsblessures schelen.
Deze redenatie klinkt zo kinderlijk logisch dat ik standaard drie paar schoenen bij de deur heb staan. En weet je? Er is gewoon onderzoek naar gedaan! Van de week stuitte ik ineens op dit onderzoek uit 2013.
Sportwetenschappers uit Luxemburg volgden 264 recreatieve hardlopers voor 22 weken. In die periode vulden de lopers online gegevens in over hun trainingen, zoals de duur, hoe zwaar het voelde, de afstand, op welke schoenen ze liepen, op welke ondergrond enz. En natuurlijk vulden ze hun pijntjes in. Konden ze minstens een dag niet trainen zoals gepland vanwege pijntjes, dan telde dat als blessure.
Na 22 weken werd de balans opgemaakt. Een derde van de lopers had in die periode te maken gehad met een blessure, maar dat risico was niet voor iedereen gelijk. Schoenen afwisselen leek te beschermen: onder lopers die variëren met hun schoenen was de kans op een blessure 39 procent kleiner dan onder de deelnemers die altijd op dezelfde schoenen liepen.
Of die kleinere kans ook echt komt doordat meerdere schoenen zorgen voor variatie in de belasting op je spieren en gewrichten, vertelt dit onderzoek niet. Er is niet gemeten aan loopstijl, spieractivatie of schoenkenmerken.
Dit onderzoek leverde nog een interessant inzicht op: een andere sport doen naast hardlopen ging samen met een 15 procent lager risico op een blessure in vergelijking met alleen maar hardlopen.Variatie lijkt in allerlei opzichten het toverwoord om blessures te helpen voorkomen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Auteur, spreker, wetenschapsjournalist & hardloper
Mariska van Sprundel
Ik vertel verhalen over hardlopen en wetenschap. Dat doe ik met mijn boeken over hardlopen, schrijven van artikelen, en door inspirerende lezingen en interactieve workshop te geven over hardlopen. Met een achtergrond in biomedische wetenschappen en wetenschapscommunicatie debunk ik de mythes, en vertel ik het hele verhaal.